Mărmureanu: România, expusă cutremurelor mari după 2022. Seismul din Japonia, cât 17.000 de bombe atomice

Mărmureanu: România, expusă cutremurelor mari după 2022. Seismul din Japonia, cât 17.000 de bombe atomice
Foto: capital.ro

Directorul Instiutului Naţional pentru Fizica Pămâmtului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că seismul de 8,9 produs vineri în Japonia nu va afecta România. Seismologul este de părere că ţara noastră va fi mai expusă unor cutremure puternice după anul 2022, când activitatea seismică va fi mai mică în Asia, dar mai intensă în zona africană.

„România nu se poate aştepta în nici un caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Până în 2022, este foarte activă zona tectonică din Asia. După această dată, lucrurile se vor schimba şi va deveni important blocul african, care se deplasează anual către nord cu circa 40-50 de milimetri”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Agerpres.

„Cel mai mare cutremur provocat de acest bloc african în România s-a produs în mai 2001, în Vrancea, şi a fost de 6,7 grade”, a mai spus Mărmureanu.

Echivalentul a 17.000 de bombe atomice

Directorul INFP a mai precizat că magnitudinea cutremurului din Japonia a fost de 8,9 pe scara Moment Seism (Ms), singura care poate măsura energia eliberată în focar peste 8,45, întrucât Scara Richter se saturează după 8,45.

„Este al treilea mare cutremur din istorie, după cel din 1920, de 9,6, din Chile şi cel din Sumatra, de 9,4. Cel de acum, din Japonia, de 8,9 grade Ms, este echivalentul a 17.000 de bombe atomice, de puterea celei de la Hiroshima”, a spus Mărmureanu.

Vezi AICI toate detaliile despre cutremurul de vineri

„A fost mai mic decât tsunami-ul din Indonezia, care a fost produs de un cutremur de 9,4 pe scara Moment Seismic, şi care a fost echivalent cu puterea a peste 18.000 de bombe atomice de puterea celei de la Hiroshima. Tot arsenalul nuclear deţinut de SUA şi Rusia împreună nu ar putea produce nici un cutremur de cinci şi ceva, darămite 8,9 sau 9,4!”, a specialistul.

Japonezii aşteaptă seismul cel mare, „The Big One”

Deşi cutremurul de vineri a fost unul puternic chiar şi pentru japonezi, directorul INFP susţine că nimeni nu ştie dacă acesta este cel mai mare cutremur aşteptat să se producă în Japonia.

„Am spus tot timpul că Japonia este o zonă deosebit de activă seismic şi că va rămâne activă până în 2022. La acestă oră, nu ştiu dacă acesta este cel mai mare cutremur pe care îl aşteaptă japonezii înşişi. În 1923, s-a produs în Japonia un cutremur în care au murit circa 270.000 de oameni. Acum, ei aşteaptă seismul cel mare, The Big One, dar nu se ştie dacă este acesta”, a mai spus Mărmureanu, adăugând că, dacă seismul actual s-ar fi produs mai aproape de ţărmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.

Vezi AICI transmisii LIVE din Japonia

Mărmureanu, despre cutremurul din Japonia

Efectele perigeului lunar, „zvonuri scoase de ufologi”

Fenomenele din Japonia au loc cu doar câteva zile înainte ca Luna să se apropie de Pământ la cea mai mică distanţă din ultimii 19 ani. Mai mulţi specialişti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care acest fenomen, cunoscut sub numele de perigeu lunar sau Super Luna, le poate avea asupra planetei noastre.

Printre aceste fenomene, susţin unii oameni de ştiinţă, s-ar număra şi intensificarea activităţii seismice. Ipoteza este însă contrazisă de alţi specialişti, care spun că astfel de evenimente au loc oricum. Gheorghe Mărmureanu se numără printre aceştia din urmă.

„Aceste zvonuri sunt scoase de nişte ufologi ai seismologiei. (…) Sunt unii care nu au ce face şi scot astfel de idei, aşa cum alţii au schimbat data unui cutremur ca să le iasă o anumită secvenţă! Te apucă râsul! Tectonica este o ştiinţă adevărată”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Citeşte AICI mai multe despre perigeul lunar

Urmăriți B1TV.ro și pe
`