Mesajul tranșant al lui Mugur Isărescu pentru cei care iau credite: „Ar cam trebui să aibă grijă de ei” / Ce planuri are BNR

Mesajul tranșant al lui Mugur Isărescu pentru cei care iau credite: „Ar cam trebui să aibă grijă de ei” / Ce planuri are BNR
Foto: Inquam Photos / George Călin

Mugur Isărescu le-a recomandat tuturor celor care iau credite să aibă grijă de ei. BNR vrea să preia Protecția Consumatorului legată de serviciile bancare, însă șeful Autorității Naționale susține că Banca Centrală nu i-a ajutat niciodată cu adevărat pe oameni.

„Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Acum, interesele persoanelor care fac credite sunt apărate de ANPC, instituție care nu ar avea specialiști cu experiență necesară pentru a face asta, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR are în plan preluarea de la ANPC Protecția Consumatorului de servicii bancare

„Una e să protejezi consumatorul de alimente și alta pe cel care ia credite. Pe cine protejăm noi în esență când protejăm băncile? Protejăm micii depunători. În România ai 10 milioane de mici depunători. La o criză bancară trebuie să-i acoperi”, a declarat Mugur Isărescu.

Mai multe eșecuri în ceea ce privește Protecția Consumatorilor au fost puse în cârca BNR.

„Situaţia trăită de foarte mulţi dintre cei îndatoraţi excesiv în urma schimbului valutar dintre francul elveţian… Cei îndatoraţi excesiv în urma calcului fie a ROBOR-ului, fie a IRCC-ului… Mă întreb dacă nu puteai fi protejat printr-o politică prudenţială în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, scrie Observator.

Nu de mult, ANPC a sancționat 19 instituții bancare pentru graficele de rambursare. Băncile au contestat sancțiunile primite și au câștigat în instanță.

Cea mai mare victorie a ANPC a fost împotriva unei instituții bancare, ce trebuie să restituie peste 19 milioane de euro dobânzi încasate de la peste 9.000 de clienți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`