Elon Musk transferă parțial controlul Starlink către armata SUA, ridicând îngrijorări pentru Ucraina

Elon Musk transferă parțial controlul Starlink către armata SUA, ridicând îngrijorări pentru Ucraina

Miliardarul Elon Musk a acordat Departamentului Apărării al SUA un control parțial asupra rețelei de internet Starlink, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la accesul Ucrainei la acest serviciu vital, a declarat biograful lui Musk, Walter Isaacson, pentru The Washington Post, potrivit Adevărul.ro.

Decizia vine în contextul în care satelitul Starlink a suferit o defecțiune în timpul unui atac recent asupra portului Sevastopol din Crimeea ocupată, lăsând preocupări cu privire la vulnerabilitatea și utilizarea serviciului în conflictul Ucraina-Rusia, relatează

Accesul Ucrainei la serviciul de internet prin satelit devine incert

Elon Musk a luat decizia de a transfera o parte din echipamentele și serviciile Starlink sub controlul Pentagonului, după discuții cu consilierul pentru securitate națională și generalul armatei americane. Această mișcare implică că Pentagonul va avea control asupra unor aspecte cheie ale Starlink, inclusiv accesul și utilizarea rețelei de internet prin satelit.

Cu controlul parțial al Starlink în mâinile armatei SUA, accesul Ucrainei la serviciul de internet prin satelit devine incert. Există rapoarte că armata ucraineană are doar acces limitat la conectivitatea Starlink în estul Ucrainei, în apropiere de Crimeea, ceea ce poate afecta operațiunile lor și comunicarea în acea zonă sensibilă.

„Ceea ce a făcut el, cred că este decizia corectă, a decis să vândă și să dea controlul total asupra unei anumite cantități de echipamente și servicii Starlink armatei americane, astfel încât să nu mai controleze termenii de utilizare”, a spus biograful lui Musk.

Starlink nu a funcționat în timpul atacului de miercuri asupra portului Sevastopol

În timpul atacului asupra portului Sevastopol din Crimeea, care a avut loc în noaptea de miercuri, 13 septembrie, Starlink a suferit o defecțiune semnificativă, afectând calitatea semnalului și funcționarea rețelei.

Un grafic al conexiunii la rețea din septembrie a arătat că această defecțiune a fost cea mai gravă dintre cele care au avut loc de la începutul lunii. Calitatea semnalului a scăzut aproape la zero.

Această situație ridică întrebări cu privire la fiabilitatea și utilizarea Starlink în zonele de conflict.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`