Conflictul din Nagorno-Karabakh, reactivat după tensiunile militare dintre Rusia şi Turcia

Conflictul din Nagorno-Karabakh, reactivat după tensiunile militare dintre Rusia şi Turcia

25.000 de victime, din care peste 2.000 de civili şi alţi 70.000 de oameni răniţi într-un război care a escaladat tensiunile interetnice dintre Armenia şi Azerbaidjan. Este vorba de conflictul din Nagorno-Karabakh, o regiune separatistă independentă, asemănătoare Transnistriei. Războiul, încheiat oficial în 1994, prin acordul de la Minsk, este pe punctul de a izbucni din nou astăzi, pe fondul tensiunilor militare dintre Rusia şi Turcia.

Astfel, Armenia a suspendat deja armistiţiul din Nagorno-Karabakh, după ce azerii ar fi atacat cu tancuri trupele locale sprijinite de miliatri armeni. În fapt, este un răspuns imediat la doborârea unui avion rus de către Turcia, la graniţa cu Siria. Tensiunile dintre cele două mari puteri, Rusia şi Turcia, şi-au găsit rapid primul teren de confruntare chiar în Nagorno-Karabakh, unde conflictul îngheţat din regiune, primul după destrămarea URSS, nu a fost niciodată stins.

Premierul turc, Akmet Davotoglu, a efectuat deja o vizită oficială la Baku, capitala Azerbaidjanului, iar miniştrii Apărării din Turcia, Georgia şi Azerbaidjan s-au întâlnit, la Istanbul, pentru a discuta despre „ameninţările regionale de securitate”. În replică, Rusia şi Armenia au semnat un nou pact militar, pentru crearea unui sistem aerian defensiv comun. Prin acest acord, ruşii au căpătat acces sporit la bazele aeriene armene.

Dată fiind această situaţie, analiştii estimează că este doar o chestiune de timp până când în regiune vor izbucni violenţele armate pe scară largă. Numai în acest an, considerat a fi unul de pace, 41 de oameni au murit în confruntările armate din Nagorno-Karabakh. Date fiind previziunile pentru 2016, este de aşteptat ca regiunea să fie din nou cuprinsă de un război care s-ar putea transforma într-o nouă catastrofă umanitară pentru civilii din zonă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`