Medicamentele sunt mai scumpe cu 500% față de 2019. Spitalele roagă familiile pacienților să cumpere tratamentele

Medicamentele sunt mai scumpe cu 500% față de 2019. Spitalele roagă familiile pacienților să cumpere tratamentele
Foto: Pixabay

Prețurile tot mai mari la medicamente pun spitalele în imposibilitatea de a-și asigura stocurile pentru tratamentele pacienților și pentru intervențiile de urgență în caz de calamitate. Informația reiese dintr-un document al Ministerului Sănătății, prin care instituția cere mai mulți bani pentru unitățile medicale.

Medicamentele sunt tot mai scumpe. Spitalele rămân fără stocuri

Față de 2019, prețurile la medicamente au crescut cu 500%, informează Digi24. De asemenea, materialele sanitare s-au scumpit cu 300%, iar costurile cu energia electrică și încălzirea sunt cu 100% mai mari.

În aceste condiții, unele spitale roagă familiile pacienților să cumpere medicamentele necesare pentru tratament. De stoc în caz de calamitate nici nu poate fi vorba.

Ministerului Sănătății cere de la Finanțe bani pentru spitale

Cele mai afectate sunt spitalele universitare mari, unde vin pacienți în starea cea mai gravă, care necesită tratamente scumpe.

Din documentul Ministerului Sănătății mai reiese că situația se va agrava dacă nu vor fi luate măsuri, iar unele proiecte pe fonduri europene ar putea fi afectate.

În acest context, instituția cere Ministerului Finanțelor mai mulți bani și decontarea cheltuielilor realizate. În acest moment, decontarea se face mult sub cheltuielile reale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`