Suedia renunță la taxa suplimentară pentru pungile din plastic / Agențiile de mediu: Măsura va determina o creştere a deşeurilor plastice în natură

Suedia renunță la taxa suplimentară pentru pungile din plastic / Agențiile de mediu: Măsura va determina o creştere a deşeurilor plastice în natură
Sursa foto: Shutterstock

Guvernul Suediei a declarat că intenționează să elimine taxa pe pungile de plastic din noiembrie 2024, o decizie care a stârnit preocupări cu privire la politica sa de mediu, informează AFP, citată de Agerpres.

Suedia: taxa pentru pungile de plastic, abrogată

Guvernul suedez a anunțat că va renunța la taxa de trei coroane (25 de eurocenți) impusă pentru pungile de plastic cu mânere, în încercarea de a se alinia obiectivelor UE privind reducerea consumului de pungi de plastic.

”Suntem convinşi că suedezii utilizează pungile din plastic cu înţelepciune în viaţa cotidiană şi că nu se justifică un preţ mai mare al acestora”, a declarat ministrul pentru Climă şi Mediu, Romina Pourmokhtari, la televiziunea publică suedeză SVT.

În 2022, suedezii cumpărau în medie 17 pungi de plastic de persoană pe an, în comparație cu 74 în 2019, conform Agenției de protecție a mediului (EPA). UE își propune un obiectiv de maxim 40 de pungi de plastic de persoană în 2025, scrie G4Media.ro.

Îngrijorări cu privire la impactul asupra mediului

EPA şi Agenţia suedeză pentru gestionarea apei şi a mediului marin au avertizat asupra unei astfel de măsuri, estimând că va determina o creştere a deşeurilor plastice în natură.

Această măsură ”comportă riscul ca obiectivul (UE) să nu fie atins”, a avertizat EPA într-un studiu de impact realizat anul trecut.

Guvernul dă asigurări că va continua ”să urmărească îndeaproape” evoluţia consumului de pungi din plastic, potrivit comunicatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie