Protest USR la Ministerul Sănătății. Stelian Ion: Rafila trebuie să-și dea demisia. E incompetent și minte cu nerușinare (VIDEO)

Protest USR la Ministerul Sănătății. Stelian Ion: Rafila trebuie să-și dea demisia. E incompetent și minte cu nerușinare (VIDEO)

Mai mulţi parlamentari şi membri ai USR s-au adunat, marți, în fața Ministerului Sănătății. Ei au protestat faţă de pierderea banilor din PNRR pentru spitale și au cerut demisia ministrului Alexandru Rafila (PSD).

USR cere demisia lui Rafila

„Suntem colegi veniți de peste tot din țară și vrem să-i transmitem ministrului Rafila un mesaj foarte simplu: e momentul să ne despărțim, e momentul să-și dea demisia. Suntem cu toții nemulțumiți de incompetența acestui ministru, de faptul că ne minte cu nerușinare de foarte mult timp, practic de când a depus jurământul…

Tot ce se întâmplă în cadrul Ministerului Sănătății e în răspunderea dlui Rafila, care trebuie să ne prăsească, să ne lase în pace să găsim un alt ministru care să facă treabă”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Cum pierde România bani din PNRR pentru spitale și școli

Suma alocată României prin PNRR a scăzut cu 2,1 miliarde de euro deoarece țara a reuşit redresarea economiei şi a înregistrat creştere în 2021 faţă de 2020. Guvernul PSD – PNL, condus de social-democratul Marcel Ciolacu, a trebuit astfel să aleagă domeniile și proiectele din care să fie tăiați acești bani. Și, din tot ceea ce înseamnă PNRR, guvernanții s-au gândit să taie fix de la școli și spitale.

Ministerul Sănătății, de exemplu, va pierde o alocare de 740 de milioane de euro.

„Noi am aprobat o listă de spitale printr-o hotârăre de Guvern, 27 de spitale, și atunci am spus: ”domnule, cum să facem încât aceste lucruri care au fost aprobate să continue?” (…) Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii din PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții. Sigur, aceștia sunt bani rambursabili, dar asta a fost condiția pusă de finanțator”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

De asemenea, din PNRR dispar peste 1.800 de laboratoare de informatică dotate cu tehnologie, 330 dintre școlile care ar fi trebuit să fie dotate prin PNRAS și 10% dintre școlile care ar fi trebuit renovate. Totodată, jumătate dintre microbuzele electrice școlare au fost scoase din plan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`