La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a-și da seama dacă copilul lor consumă droguri. Dr. Tudor Ciuhodaru: „Este înlocuitor al heroinei”

La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a-și da seama dacă copilul lor consumă droguri. Dr. Tudor Ciuhodaru: „Este înlocuitor al heroinei”
Sursa Foto: Facebook/ Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit de curând despre un drog mai puternic decât morfina pe care ajung să îl consume unii adolescenți. Acesta explică părinților la ce trebuie să fie atenți pentru a-și da seama dacă propriul copil îl consumă.

Semnele care îţi arată dacă copilul tău consumă droguri

„Atenție părinți și bunici. Cum ştiţi când copilul se droghează cu oxicodonă. (Mic) ghid de toxicologie: ce este, cum este utilizată ca drog, efecte, supradoză, antidot, persistență în organism.

A. Ce este:

1. analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potențial adictiv, sintetizat din tebaină.

2. este utilizat la adulți şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe.

3. comercializat sub formă de comprimate cu eliberare prelungită (Substanța activă este clorhidratul de oxicodonă. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține clorhidrat de oxicodonă anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodonă 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg).

B. Cum este folosit? Utilizare recreaţională (ca drog):

1. Administrată oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potentă ca morfina (dar sunt utilizate și alte căi de administrare).

2. Se utilizează izolat sau amestecată cu paracetamol, aspirină și ibuprofen.

3. Comercializată pe stradă sub diverse denumiri. Oxy, Oxycotton, OC.

C. Ce efecte are? Intoxicaţia produce modificări:

1. psihocomportamentale: (inițial) euforie, hiperactivitate, agitație psihomotorie, labilitate psihoemoțională, anxietate, (apoi) depresie, somnolență;

2. tulburări de vedere și auz: scăderea dimensiunii pupilare, halucinații;

3. neurologice: tulburări de vorbire, atenție, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, amețeli, tulburări de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolență, comă;

4. cardiorespiratorii: bradicardie (încetinire puls), bradipnee (respirație rară), scăderea tensiunii arteriale, sincopă.

D. Important:

1. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.

2. Toleranța și dependența se instalează cu ușurință.

3. O doză unică de Oxicodona are efect timp de aproximativ 12 ore.

4. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

5. Medicamentul şi produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mult mai mult timp. Sânge: 24 de ore, urină: până la 4 zile, salivă: până la 48 de ore.

6. Administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfărâmate conduce la eliberarea rapidă şi absorbția unei doze de oxicodonă potențial letală.

7. Simptomele de supradozaj pot include somnolență severă, pupile miotice, respirație lentă sau stop respirator.

8. O supradoză poate duce la deces.

9. Asocierea cu alcool sau cu alte medicamente creşte riscul reacţiilor adverse fatale.

10. Tratament resuscitare (ABC) + depurarea toxicului (când e posibil) + antidot (naloxonă).

E. Utilizare medicală:

1. Medicamentul e prescris doar pentru dumneavoastră.

2. Nu trebuie să-l dați altor persoane.

3. A fost descoperit în 1916 în Germania (ca înlocuitor pentru heroină ce inducea rapid dependență).

Rețineți!!!

Vreau toleranţă zero pentru droguri. Am propus deja un nou demers legislativ ce ne poate proteja faţă de acest flagel. Trei lucruri clare, ușor de pus în practică ce asigură simultan prevenție, educație și pedepse.

Concret, Programul Antidrog prevede trei lucruri clare, esenţiale:

1. Asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ și informarea părinților pentru a recunoaște simptomele consumului de droguri.

2. Beneficiază (toți cei care au nevoie sau părinții care își doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).

3. Cei vinovați să plătească aspru:

a) Șoferii drogați să fie condamnați la ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusă de mai multe ori în Parlament.

b) Majorarea pedepselor cu închisoarea pentru traficanți, fără posibilitatea suspendării sau reducerii pedepsei”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

„Este înlocuitor al heroinei

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)