Investitorii străini pe zona de terenuri arabile care nu sunt prezenți în România au o atitudine precaută în privința țării noastre ca urmare a proximității cu Ucraina și Republica Moldova, a declarat o consultantă în agribusiness pentru Economica.net.
Brown & Co, o companie de consultanță în agribusiness, spune că există mai puțin interes din partea investitorilor străini care nu au ferme pe plan local.
„Estimarea mea este că anul acesta vor fi în jur de cinci tranzacții cu terenuri arabile de dimensiuni rezonabile. Investitorii străini care nu investesc în prezent în România au rămas precauți în special din cauza proximității față de Ucraina și a războiului care este în curs de desfășurare precum și din cauza proximității față de Molodova, văzută de mulți ca o țintă pentru Rusia. Cu toate acestea, abia acum începem să vedem o creștere modestă a interesului, având în vedere că situația se «normalizează» ușor. Cât despre investitorii care sunt deja prezenți în România, ei manifestă mai mult interes în acest an, comparativ cu anul trecut, devenind acum din nou activi”, a declarat Monika Banasiak, consultant Brown & Co.
La Vaslui a fost scoasă la vânzare de către investitori suedezi o fermă de 730 de hectare. Prețul cerut este de 3,85 milioane euro.
Consultanta Monika Banasiak a indicat legislația complicată și restrictivă în privința achiziționării de terenuri și a fragmentării de terenuri drept principala provocare pentru investitori.
„Majoritatea investitorilor străini se orientează către tranzacții la nivel corporativ, unde consolidarea terenurilor a avut deja loc”, a mai spus ea, potrivit Economica.net.