Un jurnalist din Myanmar a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că guvernului nu i-a plăcut felul în care a relatat despre dezastrul produs de un ciclon

Un jurnalist din Myanmar a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că guvernului nu i-a plăcut felul în care a relatat despre dezastrul produs de un ciclon
Sursa foto: Shutterstock

Un tribunal din Myanmar a condamnat un fotoreporter la 20 de ani de închisoare cu muncă silnică pentru felul în care a relatat despre consecințele unui ciclon mortal, potrivit Myanmar Now, organizația mass-media pentru care a lucrat.

El a fost acuzat și pentru presupusa răspândire de informații false

Sentința dată lui Sai Zaw Thaike, fotograf pentru serviciul independent de știri online, pare a fi cea mai severă pentru orice jurnalist reținut de când armata a răsturnat guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi în februarie 2021.

Serviciul de știri a spus că inițial a fost inculpat pentru mai multe acuzații, inclusiv un statut care se încadrează sub titlul general de trădare, dar este uneori denumit sediție.

Alte acuzații au inclus incitare, pentru că ar fi provocat frică, răspândire de știri false și că a agitat populația împotriva unui angajat guvernamental sau a armatei, care este prevăzută cu o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

El a fost, de asemenea, acuzat de defăimare online, care se pedepsește cu trei ani de închisoare, și de încălcarea unei legi privind gestionarea dezastrelor naturale pentru presupusa răspândire de informații false despre un dezastru cu intenția de a provoca panică publică, care poate duce la o pedeapsă de închisoare de până la un an.

Procesul a avut loc în închisoarea Insein din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, unde fotograful a fost închis după arestarea sa. Agenția de presă a spus că lui Sai Zaw Thaike nu i sa permis vizitarea familiei și i s-a refuzat reprezentarea legală.

Editorul-șef pentru Myanmar Now, Swe Win, a declarat: „Condamnarea sa este încă un indiciu că libertatea presei a fost complet anulată sub conducerea juntei militare și arată prețul mare pe care jurnaliştii independenţi din Myanmar trebuie să-l plătească pentru munca lor”.

Grupul pentru libertatea presei Reporters Without Borders a declarat în aprilie că Myanmar este al doilea cel mai mare temnicer de jurnalişti din lume, după China.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”