În timp ce în Europa Crăciunul se transformă într-o sărbătoare interzisă din cauza sosirii imigranților musulmani, ambasadele din China primesc amenințări despre posibile atentate chiar în ziua de Crăciun. Singurul stat în care a fost interzisă sărbătoarea Crăciunului, până acum, este Brunei. Cei care nu adoptă acest comportament vor fi aspru pedepsiți și riscă să stea în spatele gratiilor chiar și cinci ani. (Detalii AICI) Interdicția vina ca urmare a faptului că populația majoritar musulmană ar putea fi afectată de această celebrare.
De asemenea şi studenţilor din Tadjikistan li s-a interzis să sărbătorească Anul Nou şi să ofere cadouri. (Detalii AICI)
În ceea ce privește spațiul european, și urările au fost schimbate, Parlamentul European tipărind felicitări cu urarea „Felicitări de Sezon!”. Totul, pentru a nu-i jigni pe cei care nu sunt creștini. (Detalii AICI)
Și Traian Ungureanu susținea, zilele trecute, că există tendință de a considera Occidentul vinovat pentru tot răul din lume și de a evita pe cât posibil discuțiile despre fundamentul creștin al Europei.
„Problema sunt toți cei care se consideră datori să le ia apărarea (musulmanilor – n.r.), să elimine orice idee ipotetică în care un musulman s-ar putea simți insultat. Problema apare odată cu persoanele de obicei din funcții publice, din mediile de informare și din mediile academice care sunt teribil de rușinate de societatea în care trăiesc. Sunt oameni care au ajuns după o lungă cugetare la concluzia că Occidentul e de vină pentru orice s-a întâmplat rău pe lumea asta„, spunea Ungureanu. (Detalii AICI)
Avertismente pentru creştini în Beijing
Între timp, ambasadele străine din China au primit, joi, avertismente despre posibile amenințări împotriva ”vesticilor” într-un cartier din Beijing, în preajma Crăciunului. Notificarea, venită de la guvernelele Statelor Unite și Marii Britanii, acoperă o zonă populară pentru cei care iubesc cumpărăturile și viața de noapte, adică în zona Sanlitun, potrivit AFP.
În Sanlitun au fost atacuri ocazionale împotriva străinilor, inclusiv crime în August, când un atacator chinez a atacat cu o sabie un cuplu format dintr-un francez și o chinezoaică. Femeia a murit mai târziu din cauza rănilor.
Atacurile în masă din Beijing sunt foarte rare, deși în octombrie 2014, 5 oameni au murit și alte câteva zeci au fost rănite când un vehicul a intrat într-o mulțime în Piața Tiananmen. Atunci, suspecții proveneau, în majoritate, din regiunea Xinjiang. Autoritățile din Beijing au descris atacul ca fiind unul terorist.
Ambasada SUA a emis un comunicat pe site-ul propriu prin care avertizează cetățenii să fie vigilenți, în timp ce misiunea diplomatică a Marii Britanii a dat o avertizare similară, spunând că a primit informații despre posibile amenințări împotriva occidentalilor în timpul sau îm preajma Crăciunului.
Ambasada Franței a transmis și ea avertizarea lansată de americani.
Cod galben de alertă
Fotografii pe rețele sociale arată polițiști înarmați prezenți în fața centrului comercial din Sanlitun, care curpinde mai multe magazine ale unor brand-uri internaționale. Acestea mai arătau o dubiță camuflată, înconjurată de oameni înarmați cu puști automate în jurul unui Mall de pe lângă una din cele două cartiere diplomatice.
Departamentul de poliție a dat cod galben de alertă joi, acesta fiind al doilea nivel din cele patru, potrivit unei postări de pe social media.
Codul galben de alertă se dă când autoritățile au informații despre o amenințare teroristă importantă care vizează secrutatea publică. Acesta se poate aplica, totodată, și la dezastre naturale. Alerta, așteptată să dureze cel puțin până de anul nou, ar asigura ”buna ordine socială în timpul sărbătorilor de iarnă”, a spus poția, adăugând că aceasta a fost mărită datorită numărului mare de oferte de cumpărături, celebrări și activități de distracție.
Totuși, autoritățile nu au oferit mai multe detalii, dar măsura vine după ce o panică în Sanghai a provocat moartea a 30 de oameni. Atunci, a fost dată vina pe coordonarea slabă a publicului aflat pe stradă.