UPDATE, 7 septembrie, ora 12.25: Jens Stoltenberg a confirmat că NATO a fost informată abia miercuri de autoritățile române cu privire la identificarea fragmentelor respective pe teritoriul național. Ucraina afirmase încă de luni că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit în România, o acuzație negată inițial de Ministerul Apărării și de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit G4Media, secretarul general al NATO a fost întrebat de eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, la Parlamentul European, ce informații a primit Alianța din partea autorităților române după identificarea fragmentelor ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească.
Autoritățile române au informat NATO că resturile unei potențiale drone au fost găsite la granița cu Ucraina și au informat ieri (miercuri. n.r.) „despre toate aceste descoperiri”, a răspuns Jens Stoltenberg.
Acest incident „demonstrează riscul unui accident” provocat de conflictul din Ucraina, a subliniat oficialul NATO, care a notat că incidente similare au mai avut loc în trecut, cum a fost cazul Poloniei.
Știrea inițială: NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul românesc ar fi fost provocate de un atac intenționat lansat de Rusia împotriva României, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, joi, potrivit Reuters.
„Nu avem nicio informație care să indice un atac intențional al Rusiei și așteptăm deznodământul investigației în desfășurare”, a declarat înaltul oficial nord-atlantic, în prezența eurodeputaților.
Afirmația lui Jens Stoltenberg este similară cu cea făcută de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, care s-a arătat de părere că „nu putem vorbi de un atac” și că a fost mai degrabă „un incident”.
„Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran”, a declarat Angel Tîlvar, miercuri, pentru Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis, care marți nega că ar fi existat un astfel de incident în țara noastă, a anunțat miercuri că a cerut o investigație „de urgență și profesionistă”.
„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO”, a declarat șeful statului, miercuri, la Summitul Inițiativei celor 3 Mări.