Un bărbat condamnat pentru viol a reușit să dovedească după 47 de ani că e nevinovat. „Sunt, în sfârșit, liber”

Un bărbat condamnat pentru viol a reușit să dovedească după 47 de ani că e nevinovat. „Sunt, în sfârșit, liber”
Foto: Pixabay

După aproape cinci decenii de închisoare, un bărbat din New York a fost eliberat, dovedindu-și nevinovăția într-un caz de viol pentru care fusese condamnat în 1976, prin intermediul testelor ADN, relatează BBC, citat de Digi24.

Cea mai lungă condamnare pe nedrept din istoria SUA

După 47 de ani de detenție, Leonard Mack, în vârstă de 72 de ani, a fost eliberat din închisoare într-o zi care va rămâne în analele istoriei drept una dintre cele mai lungi condamnări pe nedrept din Statele Unite ale Americii. Mack a fost inițial condamnat în 1976 pentru un viol comis în orașul Greenburgh, New York, o condamnare pe care și-a dovedit acum nevinovăția.

Într-o zi de mai din 1975, două adolescente au fost victimele unui atac brutal în drum spre casă de la școală. Un individ de culoare, în vârstă de aproximativ 20 de ani, le-a amenințat cu o armă și le-a violat. Una dintre fete a fost agresată de două ori, în timp ce cealaltă a reușit să fugă după ajutor. Poliția din Greenburgh, alertată imediat, a emis un comunicat pentru a căuta un bărbat care să corespundă descrierii, iar Mack a fost oprit în scurt timp de autorități, deși avea un alibi solid și purta haine diferite de cele descrise de martori.

Identificarea greșită a martorilor a jucat un rol crucial

Proiectul Innocence, o organizație nonprofit dedicată revizuirii condamnărilor greșite, împreună cu Unitatea de Examinare a Condamnărilor din comitatul Westchester, au făcut noi teste ADN în 2022. Aceste teste au dus la identificarea unui alt bărbat care a recunoscut că a comis violul. Acest bărbat, condamnat ulterior pentru alte infracțiuni, a fost găsit a fi autorul violului, care a avut loc la câteva săptămâni după atacul asupra celor două adolescente.

Această exonerare a confirmat din nou că identificările greșite ale martorilor joacă un rol crucial în condamnările greșite. Procurorul Miriam E Rocah a subliniat că aceste condamnări greșite nu afectează doar pe cei nevinovați, ci pun în pericol și siguranța publică.

Leonard Mack, veteran al războiului din Vietnam, a petrecut aproape jumătate de secol în închisoare, dar acum este eliberat și se poate bucura de libertatea mult dorită alături de soția sa.

Mack a declarat: „Acum adevărul a ieșit la lumină și în sfârșit pot să respir. Sunt în sfârșit liber.” Eliberarea sa ridică întrebări cu privire la reforma sistemului judiciar și la modul în care pot fi prevenite astfel de erori grave în viitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`