Cazul dronei prăbușite | Hari Bucur Marcu: Oficialitățile române sunt repetente la capitolul comunicare publică. Nu învață nimic, fac aceleași greșeli. Absolut inacceptabil! (VIDEO)

Cazul dronei prăbușite | Hari Bucur Marcu: Oficialitățile române sunt repetente la capitolul comunicare publică. Nu învață nimic, fac aceleași greșeli. Absolut inacceptabil! (VIDEO)
Sursă foto: Hari Bucur Marcu / Facebook

Hari Bucur Marcu, expert în securitate, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că oficialii români sunt nu doar corigenți, ci chiar repetenți în materie de comunicare publică: „nu vor să le înțeleagă, nu fac niciun fel de comunicare de criză, nu fac niciun fel de comunicare de război”.

Acesta a formulat criticile în contextul în care președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, și ministrul Apărării, social-democratul Angel Tîlvăr, au spus că nu s-a prăbușit nicio dronă rusă pe teritoriul românesc, pentru ca apoi să admită că acest lucru s-a întâmplat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.

Cum trebuie tratată o situație în care o muniție lansată de Rusia ajunge pe teritoriul României

„Sunt cinci vectori sau dimensiuni în care se discută o asemenea problemă când, din întâmplare sau intenționat, o muniție lansată de Rusia ajunge pe teritoriul României.

Primul și cel mai important e cel juridic, în ce situație juridică ne aflăm, acuzăm în vreun fel la vreuna din organizațiile internaționale ce a făcut Rusia, pornind chiar de la condamnarea războiului ca atare, că războiul e ilegal conform dreptului internațional? Președintele a și menționat că loviturile acestea sunt crime de război până la urmă. România a chemat în justiție Rusia pentru asemenea crime de război sau doar vorbim?

Mai avem și partea diplomatică. Din 24 febriuarie anul trecut, România ar fi trebuit să notifice Rusia că e inacceptabil ca măcar un șurub de la un echipament militar rusesc să ajungă pe teritoriul României. Și dacă ar fi explodat în aer un avion rusesc și ar fi ajuns pe teritoriul României o bucată, era o problemă diplomatică în primul rând și Rusia ar fi știut că nu are cum să dea misiuni în apropierea granițelor României.

Mai e și o dimensiune militară și abia aici e rolul Ministerului Apărării.

Mai e o dimensiune imporitantă, cea umanitară. Nu se poate să ai un război la graniță și să nu știi foarte precis ce pune în pericol acel război. De-a lungul unui curs de apă, pilotul poate să nu știe dacă e pe malul drept sau pe malul stâng obiectivul pe care vrea să-l lovească și poate să lovească dintr-o eroare un obiectiv de pe teritoriul românesc. Au fost piloți români care au aterizat în Bulgaria crezând că sunt în România”, a explicat Hari Bucur Marcu.

Acesta a precizat că e posibil ca România să fi notificat Rusia la începutul războiului cu privire la astfel de situații: „nu e obligatoriu să comunice treaba asta”.

Hari Bucur Marcu, despre comunicarea oficialilor români în cazul dronei rusești prăbușite

„Abia a cincea dimensiune e cea de comuniare publică, unde oficialitățile române sunt repetente, nu corigente, chiar repetente, pentru că repetă greșeli pe care nu vor să le înțeleagă, nu fac niciun fel de comunicare de criză, nu fac niciun fel de comunicare de război, nu explică populației ce fac bine. Improvizație completă în ceea ce privește comunicarea publică. Absolut inacceptabil”, a declarat Hari Bucur Marcu.

Acesta a precizat apoi că o problemă e și faptul că autoritățile române nu vorbesc deloc despre ajutorul pe care-l oferim Ucrainei. Explicația sa este că printre cei de la guvernare sunt și unii care vizează un electorat practic pro-rus, pe care nu vrea să și-l îndepărteze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie