În Delta Dunării sunt 8.000 de locuitori, iar în sezonul estival zona este plină de turiști, dar în majoritatea localităților nu există nici măcar un asistent medical.
Singurul spital se află în Tulcea, iar cel care se afla în Sulina a fost desființat, iar cea mai tristă parte este că SAJ Tulcea poate interveni doar cu o ambulanță navală, pentru că celelalte două sunt stricate, informează Adevărul.
Manangerul SAJ Tulcea a transmis că șalupele medicale sunt mult prea vechi și nu au dotări standard. exploatare. Nu mai sunt piese de schimb pentru acestea sau se găsesc greu. Specialistul care le face mentenanță mi-a spus:
Acesta a mai spus că una dintre șalupte este la reparat, iar în cealaltă este apă, după ce un cargo era să o scufunde. Managerul a mai adăugat că în cazul unei urgențe va interveni un serviciu privat de ambulanță.
Radu Sicinski face demersuri pentru a primi o alocație bugetară pentru a deschide o licitație prin care să cumpere șalupe medicale noi. În 2019 primise 5 milioane de euro, dar apoi a venit pandemia și nu mai putea cumpăra decât două din cauzul prețurilor prea mari. Acesta a menționat că este nevoie de cinci șalupe în localitățile mai importante. Dar, un alt dezavantaj este că drumul până la spitalul din Tulcea durează două ore, astfel că un alt obiectiv este ca Delta Dunării să fie deservită cu două elicoptere medicale.
S-a inițiat chiar și o petiție „Vrem ambulanțe în Delta Dunării” prin care se strâng semnături.
În august 2023, o fetiță de șapte ani a făcut o toxiinfecție alimentară, în localitatea Sfântul Gheorghe și a așteptat șalupa ore în șir. Mama ei nici măcar nu a găsit o farmacie în localitate, nici medic, nici asistent, iar elicopterul de la Constanța nu poate zbura noaptea. Fetița s-a dezhidratat până la sosirea șalupei, astfel că abia după 12 ore a ajuns internată la Spitalul Județean din Constanța.
În 2020, o femeie gravidă a murit în șalupa medicală care o ducea la spitalul din Tulcea. Ea nu a rezistat transferului care a urma să dureze două ore.