Asigurare RCA pentru câini. Proprietarii animalelor care aparțin raselor considerate periculoase, obligați să încheie polițe de răspundere civilă

Asigurare RCA pentru câini. Proprietarii animalelor care aparțin raselor considerate periculoase, obligați să încheie polițe de răspundere civilă

Conform legislației în vigoare, proprietarii de câini care dețin animale din rase considerate potențial periculoase sunt obligați să efectueze două acțiuni importante. În primul rând, ei trebuie să înregistreze câinii la autoritățile competente, respectiv la poliție. În al doilea rând, acești proprietari trebuie să încheie o poliță de asigurare de răspundere civilă. Această obligație se aplică în special câinilor din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișilor acestora.

Asigurare pentru animalele agresive

Nerespectarea obligației de încheiere a unei asigurări de răspundere civilă pentru proprietarii de câini de luptă și de atac constituie o contravenție și se pedepsește cu amendă, în cuantumul cuprins între 500 și 1.500 de lei, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002. Această obligație este impusă pentru a acoperi eventualele daune sau pagube cauzate de acești câini, potrivit Ziare.com.

Câinii considerați periculoși pot fi împărțiți în două categorii:

  • Categoria I: Câinii de luptă și de atac, inclusiv Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor.
  • Categoria II: Câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Câinii care atacă persoane intrate fără drept pe proprietăți sau sunt folosiți de forțele de ordine în misiuni nu sunt considerați agresivi.

Proprietarii câinilor agresivi trebuie să îi înregistreze la Asociația Chinologică Română și să afișeze avertismentul Câine periculos” sau Câine agresiv” la intrarea în locuință sau pe împrejmuirea imobilului, cu o plăcuță de minim 15 x 25 cm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`