Angel Tîlvar (MApN), despre instruirea ucrainenilor pe avioanele F-16: Se va face pe bază contractuală. Piloții români vor avea prioritate

Angel Tîlvar (MApN), despre instruirea ucrainenilor pe avioanele F-16: Se va face pe bază contractuală. Piloții români vor avea prioritate
captură video Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, a precizat într-un interviu pentru Agerpres că piloții ucraineni vor fi instruiți pe bază contractuală pentru operarea avioanelor de vânătoare F-16, dar susține că piloții români vor avea „prioritate”.

Ce a spus Angel Tîlvar (MApN) despre instruirea ucrainenilor pe F-16

Instruirea piloților ucraineni se va face pe bază contractuală, spune ministrul român al Apărării.

„Evident, lucrul acesta se va face pe bază contractuală, subliniez: piloţii români având prioritate. Până acum mai există cel puţin trei state care şi-au exprimat dorinţa de a trimite piloţi la acest centru de instruire şi, evident, sunt etape, pentru că probabil că dumneavoastră ştiţi, da, o să o fac pentru cei care care ne citesc sau care ne urmăresc: există o abordare colaborativă între noi, între Olanda şi între Lockheed Martin. Partenerii noştri din Olanda vor oferi avioanele Lockheed Martin, vor oferi pregătirea şi elementele de instruire în ceea ce priveşte mentenanţa iar România, ca ţară gazdă, va certifica, va contribui cu tot ce ţine de infrastructură şi nu-i puţin lucru şi cred eu că rezultatul va fi unul foarte bun”, a declarat Angel Tîlvar.

Întrebat când vor veni ucrainenii la antrenamente, el a explicat: „Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală, ţinând seama şi de arhitectura de pregătire a piloţilor ucraineni, care este gândită la nivel european, în care ei pot face această pregătire nu numai în România, dar România este dispusă şi are, va avea capacitatea necesară. Se poate face şi acest lucru”.

„Va începe după ce acordurile tehnice se vor fi încheiat şi ele sunt un pas obligatoriu pentru un astfel de demers şi cred eu că până la sfârşitul anului putem discuta despre acest lucru, ceea ce, iar, în termeni de astfel de iniţiative înseamnă foarte repede”, a mai spus oficialul, în interviul pentru Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`