UPDATE: MApN infirmă categoric că ar fi căzut drone rusești în România. Atacurile Rusiei nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național

UPDATE: MApN infirmă categoric că ar fi căzut drone rusești în România. Atacurile Rusiei nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / SalamPix/ABACA

UPDATE, 4 septembrie, ora 11.45: Ministerul Apărării „infirmă în mod categoric” că ar fi căzut drone rusești pe teritoriul României.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”, se arată în comunicatul MApN.

Instituția susține că situația generată de atacurile rusești a fost monitorizată „în timp real”.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, se mai arată în același comunicat.

„Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, mai menționează MApN

Știrea inițială: Ministerul ucrainean al afacerilor externe susține că o dronă Shahed ar fi căzut pe teritoriul României în contextul bombardamentului efectuat de Rusia asupra portului ucrainean Izmail, transmite G4Media.ro.

O dronă a Rusiei ar fi căzut în România, susține Ucraina

Afirmația îi aparține lui Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt în Ministerul ucrainean de externe, și nu a fost deocamdată confirmată sau infirmată de autoritățile române. În orice caz, ea vine pe fondul bombardamentelor efectuate constant de Rusia asupra portului ucrainean Izmail în ultimele zile.

Oleg Nikolenko susține că datele serviciului ucrainean de frontieră arată că, duminică seară, pe fondul unui atac în masă al Rusiei în zona Izmail, un Shahed al Rusiei a căzut pe teritoriul României și s-a detonat.

În același anunț, reprezentantul Ministerului ucrainean de externe le-a cerut partenerilor să accelereze înarmarea Ucrainei cu sisteme moderne suplimentare de apărare antirachetă și antiaeriană, dar și cu aviație de luptă.

Până la 24 decembrie 2022, Iranul livrase Rusiei 1.700 de drone Shahed, susțineau ucrainenii la acel moment, potrivit The Iran Primer. Aceste aparate de zbor sunt capabile să efectueze bombardamente „sinucigașe”, supraveghere, colectare de informații cu valoare politico-militară și să fie folosite în lupte.

Până în prima parte a anului 2023, Teheranul și Moscova dezvoltaseră planuri pentru a produce 6.000 de drone iraniene la o nouă fabrică, în Rusia. Forțele ruse ar fi început să utilizeze copii ale dronelor sinucigașe iraniene în Ucraina din iulie 2023. Spre exemplu, Geran-2 este o copie rusească a dronei iraniene Shahed-136. Multe dintre componente provin de la companii chineze, elvețiene și americane.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie