Gabriel Biriș: „O țintă de deficit mai mare înseamnă că Guvernul se va putea împrumuta mai mult și asta înseamnă că vom plăti dobânzi mai mari”

Gabriel Biriș: O țintă de deficit mai mare înseamnă că Guvernul se va putea împrumuta mai mult și asta înseamnă că vom plăti dobânzi mai mari
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Biriș, consultant financiar, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că decizia de a nu crește TVA peste 19% este una corectă, dar mai sunt detalii pe care liderii politici trebuie să le explice:

„În primul rând, discursul premierului și parțial al președintelui sunt foarte greu de criticat. Sunt principial corecte. Atitudinea de a nu crește TVA este una binevenită. Sunt anumite detalii care trebuie însă explicate pentru că premierul a spus că nu o să fie de acord cu creșterea TVA peste 19%, asta nu înseamnă că cotele reduse sau super reduse, cea de 5% și de 9% nu se pot elimina pentru unele produse, deci va trebui să vedem detaliile”.

De asemenea, Gabriel Biriș a mai precizat că este firesc și anunțul premierului privind eliminarea excepțiilor fiscale, dar este necesară și o scădere a cheltuielilor inutile: „Premierul a spus ceea ce susținem și noi din mediul de afaceri și spcialiștii de mulți ani de zile, că trebuie eliminate excepțiile și trebuie îmbunătățită colectarea. Nu sunt 20 de miliarde lipsă la TVA, sunt vreo 7,5 miliarde, ceea ce înseamnă vreo 37 de miliarde de lei lipsă.

Foarte important este ca cheltuielile inutile să fie reduse la maxim și sunt extrem de multe astfel de cheltuieli și acționat și pentru creșterea veniturilor pentru că nu putem să continuăm cu atâtea excepții, privilegii, tratamente preferențiale între contribuabili. Astăzii avem situația ridicolă ca pe la același venit sarcina fiscală să varieze între 2-43%. Astfel de discrepanțe nu pot fi tolerate”.

Gabriel Biriș atrage atenția că o întârziere până în octombrie a pachetuluid e măsuri pentru reducerea deficitului va adânci și mai mult problemele României:

„Dacă o lăsăm până în octombrie și nu se clarifică până la mijlocul lui septembrie un set de măsuri rezonabile vom avea probleme mari, indiferent cât de mult s-ar negocia creșterea deficitului.

Am văzut că acum se vorbește de 5,8% plus să se excludă cheltuielile făcute de România pentru ajutorarea Ucrainei și Moldovei. Un deficit atât de mare ne face foarte mult rău. Deficitul se finanțează prin împrumuturi. Odată cu creșterea datoriei publice, în contextul în care dobânzile au crescut foarte mult, crește partea din venituri care trebuie plătită pentru dobânzi.

O țintă de deficit mai mare înseamnă că Guvernul se va putea împrumuta mai mult pentru a acoperi acest deficit și asta înseamnă că noi cu toții vom plăti în perioada următoare dobânzi mai mari pentru că vom avea datoria publică deja existentă plus datoria nouă. Costul suplimentar pentru buget va fi dobânda plus datoria nouă. În momentul în care ai foarte mare nevoie de bani, ofertă limitată, cerere mare, crește prețul, deci dobânzile sunt oricum la niște niveluri la care nu credeam că ne vom mai întâlni, dar la care era prudent să ne gândim, și nu ne-am gândit”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`