Surse: Comisia Europeană consideră insuficiente măsurile propuse de Boloș / Guvernul respinge creșterea TVA la 21% sau majorarea TVA la alimente / Discuția de vineri dintre Ciolacu și von der Leyen, decisivă

Surse: Comisia Europeană consideră insuficiente măsurile propuse de Boloș / Guvernul respinge creșterea TVA la 21% sau majorarea TVA la alimente / Discuția de vineri dintre Ciolacu și von der Leyen, decisivă
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanții Comisiei Europene au respins drept insuficiente măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar propuse de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), și au propus creșterea TVA cu 2 puncte procentuale, până la 21%, sau eliminarea cotei reduse de TVA la alimente. Guvernul a respins ambele propuneri. Discuția decisivă va avea loc vineri, între premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și vicepreședintele Valdis Dombrovskis.

Măsurile pe care le propune Guvernul Ciolacu în discuțiile de la Bruxelles

Potrivit surselor G4Media, Ciolacu va merge la Bruxelles cu aceeași propunere prezentată de Boloș. De asemenea, premierul vrea să obțină de la Comisia Europeană acceptul ca România să poată depăși ținta de deficit bugetar asumată pe acest an, de la 4,4% la 5,5% din PIB. Dacă nu se va ajunge la un acord, România chiar s-ar putea trezi cu fondurile europene suspendate pentru că nu a respectat ținta de deficit asumată.

Principalele creșteri de taxe și impozite și reduceri de cheltuieli cu care Guvernul merge la Bruxelles sunt:
– eliminarea facilităților fiscale pentru salariații din IT (care vor plăti impozit pe venit), agricultură și construcții (care vor plăti contribuțiile de sănătate)
– supraimpozit de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii
– supraimpozit pe locuințele care depășesc, cumulat, valoarea de 500.000 de euro
– creșterea plafonului pentru microintreprinderi
– eliminarea plafonului de TVA de 5% pentru mai multe produse și servicii
– desființarea a 200.000 de posturi neocupate din administrație
– desființarea unor posturi de șefi din administrație
– scăderea cheltuielilor în administrația locală (primării și consilii județene)
– creșterea redevențelor pentru anumite resurse naturale
– tăieri de costuri la companiile de stat și instituțiile autonome (BNR, ASF, ANRE, Consiliul Concurenței – etc.)

Ciolacu, misiune grea la Bruxelles

„Comisia Europeană nu are niciun strop de încredere în promisiunile pe care le face acest Guvern. Prin urmare nu acceptă creșterea pragului pentru deficitul bugetar. Pentru că nu există nici un motiv obiectiv, e doar proastă guvernare şi furt. Să crezi că leşină lumea la Bruxelles că fluturi tu fascistul de casă e stil de interlop politic, nu negociere”, a susținut Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene.

La rândul său, Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat Guvernul PSD – PNL că nu a făcut nicio reformă, doar a irosit banii publici, iar acum vine la români să le ceară bani mai mulți, prin taxe mai mari. Și Drulă crede că guvernanții nu vor reuși să convingă Comisia Europeană.

„Vor creşte taxele cu siguranţă și e un efect devastator asupra economiei. (…) Dl Boloş e un specialist în ameţeală, în salată de vorbe, în îmbrobodit sistemul administrativ românesc şi acoperit cu vorbe care nu înseamnă nimic. Nu prea merge la Bruxelles. (…)

Spuneam în primăvara lui 2022: ”Opriţi-vă din cheltuielile fără rost, că vom ajunge la spitalul FMI!”. Aşa se termină petrecerea de păcănele şi prafuri. Acum au spart farfuriile, petrecerea, prafurile, tot. Şi se întorc la noi şi ne zic că trebuie să ne ia banii din buzunar, ca să acopere asta”, a declarat Cătălin Drulă, miercuri pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`