Prosecco ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice

Prosecco ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice
Sursa foto: Shutterstock

Specialiștii avertizează că Prosecco, unul dintre vinurile spumante preferate în Europa, ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice. Scăderea recoltelor de struguri, degradarea solului și condițiile meteo extreme pun în pericol producția podgoriilor italiene care produc acest vin celebru, potrivit Digi24.ro.

Consecințele pierderii producției de Prosecco

Vinul spumant Prosecco, iubit de multe persoane din Europa, este amenințat de schimbările climatice, potrivit unui studiu publicat în iScience. Scăderea recoltelor de struguri, degradarea solului și condițiile meteorologice extreme afectează producția podgoriilor din Italia, punând în pericol viitorul acestui vin.

Specialiștii atrag atenția că pierderea producției de Prosecco ar avea consecințe nu doar asupra economiei locale, ci și asupra identității culturale a comunităților care au dezvoltat această tradiție viticolă. De asemenea, alte tipuri de vinuri precum Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi, de asemenea, afectate de schimbările climatice, potrivit experților.

Anul acesta, producătorii de Prosecco au fost deja loviți de inundațiile și grindina din timpul primăverii, urmate de o vară extrem de călduroasă. Aceste condiții instabile ale vremii, cauzate de schimbările climatice, au dus la estimări că recoltele de struguri din Italia ar putea scădea cu până la o cincime.

Producția de Prosecco se face în special în zone de munte, unde strugurii cultivati la altitudini înalte dau vinului aroma unică. Cu toate acestea, practica viticulturii eroice, cu struguri cultivați pe pante abrupte, se confruntă cu provocări legate de lipsa forței de muncă din cauza schimbărilor demografice și a exodului populației din zonele rurale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`