Zelenski, criticat pentru propunerea de a echivala corupția din timpul războiului cu trădarea: „Va da mai multă putere serviciilor secrete”

Zelenski, criticat pentru propunerea de a echivala corupția din timpul războiului cu trădarea: Va da mai multă putere serviciilor secrete
ABACAPRESS.COM

Mișcarea președintelui Volodimir Zelenski de a echivala corupția din timpul războiului cu trădarea declanșează o reacție din partea oficialilor și a organelor de anchetă, care avertizează că planul ar putea bloca principalele forțe anti-corupție ale Ucrainei, scrie Politico.

Proiect legislativ controversat, propus de Zelenski

Doi înalți oficiali în urma propunerii, cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi, spun că în cadrul agențiilor anti-corupție din Ucraina crește îngrijorarea că planul lui Zelenski va îndepărta cazurile de corupție de top de sub supravegherea lor și le va transmite Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) care cade sub comanda preşedintelui.

SBU ar putea, potențial, să aibă puterea de a îngropa cazuri de corupție care implică înalți oficiali. Mișcarea, spun oficialii, ar putea pune infrastructura anticorupție a Ucrainei în pericol, iar organele de anchetă anticorupție trag un semnal de alarmă.

Echivalând corupția cu trădarea, biroul lui Zelensky manipulează dorința publicului pentru dreptate, a declarat Vitaly Shabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție (Antac), o organizație neguvernamentală ucraineană care monitorizează corupția. În realitate, a adăugat Shabunin, biroul lui Zelenski urmărește alte obiective: să protejeze oficialii la nivel înalt de acuzațiile de corupție și să obțină instrumente pentru a distruge oponenții.

„SBU va investiga aceleași cazuri ca NABU [Biroul Național Anticorupție al Ucrainei], ceea ce înseamnă că probele din cazurile „sensibile” pentru biroul președintelui vor fi distruse. După ce [șeful adjunct al biroului președintelui Oleg], cazul lui Tatarov a fost transferat de la NABU la SBU — a fost îngropat acolo… Acum biroul vrea să pună în practică acest lucru”, a avertizat Shabunin.

Pe măsură ce jurnaliştii şi organele anticorupție încep să descopere mai multe presupuse scheme de corupţie în primele luni ale invaziei preşedintelui rus Vladimir Putin, care a început în februarie 2022, Zelenski crede că acele zile au fost atât de grele încât oficialii ar trebui să fie tăiaţi anchetați.

„Februarie și martie 2022 — a fost o luptă pentru existența Ucrainei. Dacă văd cazurile de corupție datate atunci, cer dovezi solide. Dacă există o [probă], vinovatul trebuie pedepsit de instanță, nu de opinia publică”, a spus Zelenski într-un interviu televizat. „În ceea ce privește ideea mea de a echivala corupția cu trădarea de stat în timpul războiului, cred că va fi un instrument foarte serios pentru a-i face nici măcar să se gândească la asta [corupție]”.

În practică, va însemna prăbușirea sistemului anticorupție, a spus Antac într-un comunicat.

„Potrivit surselor Centrului Anticorupție, proiectul de lege va acorda dreptul de a investiga corupția de vârf către SBU, un serviciu de securitate, controlat de biroul președintelui”, a spus Antac într-un comunicat. Actualii și foștii oficiali înalți din SBU au fost numiți de presa ucraineană ca fiind apropiați de biroul lui Zelenski – o acuzație care a fost respinsă de mâna dreaptă a lui Zelenski, Andriy Yermak, drept „teorii ale conspirației”.

Zelenski a acționat pentru a începe procesul de schimbare a legii după ce săptămâna trecută a fost descoperit un alt caz de corupție în timpul războiului, în care doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost numiți ca suspecți într-o schemă de delapidare care implică achiziționarea de ajutor umanitar.

„Nu știu dacă parlamentarii ucraineni îmi vor susține ideea, dar cu siguranță o voi propune… Trebuie să implementăm schimbări sistemice. Acesta este modul de combatere a corupției”, a spus Zelenski.

El a adăugat că biroul său va depune proiectul de lege parlamentului Ucrainei în termen de o săptămână.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`