Roverul indian confirmă prezenţa sulfului în apropiere de Polul Sud al Lunii

Roverul indian confirmă prezenţa sulfului în apropiere de Polul Sud al Lunii
Foto: Facebook / NASA

Roverul lunar al Indiei a confirmat prezența sulfului și a detectat alte câteva elemente pe polul sud lunar, spune agenția spațială a țării.

Săptămâna trecută, India a devenit prima țară care a aterizat o navă în apropierea polului sud, în mare măsură neexplorat, și doar a patra națiune care a aterizat pe Lună, scrie Aljazeera.

„Instrumentul LIBS (Laser-Induced Breakdown Spectroscopy) de la bordul Chandrayaan-3 Rover a efectuat primele măsurători ale compoziției elementare a suprafeței lunare din apropierea polului sudic”, a declarat Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) în o declarație datată luni.

„Aceste măsurători in situ confirmă fără ambiguitate prezența sulfului în regiune, lucru care nu a fost fezabil de instrumentele de la bordul orbitalelor”, se spune.

Analiza spectrografică a confirmat și prezența aluminiului, calciului, fierului, cromului și titanului pe suprafața lunii, a adăugat ISRO, cu măsurători suplimentare arătând prezența manganului, siliciului și oxigenului.

Roverul cu șase roți alimentat cu energie solară Pragyan – înțelepciunea în sanscrită – va acționa în jurul polului sudic relativ necartografiat și va transmite imagini și date științifice pe durata sa de viață de două săptămâni, în timp ce caută semne de apă înghețată care ar putea ajuta viitoarele misiuni de astronauți ca o sursă potențială de apă potabilă sau pentru a produce combustibil pentru rachete.

Roverul va studia, de asemenea, atmosfera lunii și activitatea seismică, a spus președintele ISRO, S Somanath.

Luni, traseul roverului a fost reprogramat când s-a apropiat de un crater de 4 metri lățime (13 picioare lățime). „Acum se îndreaptă în siguranță pe o nouă cale”, a spus ISRO.

Ambarcațiunea se mișcă cu o viteză mică de aproximativ 10 centimetri (4 inchi) pe secundă pentru a minimiza șocul și deteriorarea vehiculului din cauza terenului accidentat al lunii.

India a egalat în mod constant realizările altor programe spațiale – active încă din anii 1960 – la o fracțiune din costul acestora, în ciuda faptului că a suferit unele eșecuri.

Misiunea Chandrayaan-3 a costat aproximativ 75 de milioane de dolari – mai puțin decât bugetul thrillerului spațial de la Hollywood, Gravity.

În urmă cu patru ani, misiunea lunară indiană anterioară a eșuat în timpul coborârii sale finale, ceea ce a fost văzut la acea vreme ca un mare regres pentru program.

Chandrayaan-3 a captivat atenția publicului de la lansarea în urmă cu aproape șase săptămâni în fața a mii de spectatori încurajați, iar aterizarea cu succes pe Lună săptămâna trecută a avut loc la doar câteva zile după ce aterizarea Luna-25 din Rusia s-a prăbușit în aceeași regiune.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`