Emmanuel Macron, acuzat de implicarea excesivă în regiunea Sahel: „Ce am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?”

Emmanuel Macron, acuzat de implicarea excesivă în regiunea Sahel: „Ce am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Ambasadorul Franței din Niger va rămâne pe postul său în pofida presiunilor făcute de organizația venită la puterea în urma unei lovituri de stat.

Liderul de la Palatul Elysée, unde Macron a ținut un discurs, s-a întrebat „Ce ne-am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?”, în contextul în care mai multe capitale îi sugerează președintelui francez că se implică prea mult în regiune, potrivit RFI.

Macron s-ar implica prea mult în regiunea Sahel, susțin mai multe capitale

Puterea în Niger a fost preluată de Consiliul Național pentru salvarea patriei (CNSP), la finalul lunii iulie. Pe 25 august, același consiliu i-a dat 48 de ore ambasadorului francez să părăsească Niamey.

„Puciștii nu au nicio autoritate pentru a formula o astfel de cerere, doar autoritățile alese în mod legitim o pot cere”, susține Ministerul de Externe francez.

Potrivit lui Emmanuel Macron, ambasadorul este în continuare la Niamey.

„Este o lovitură de stat împotriva unui președinte ales democratic, ce provine dintr-o etnie minoritară care a început reforme curajoase, economice, politice dar care clarifică mai toate domeniile, un președinte care este angajat în întreaga agendă internațională – aceeași care este a noastră și a Națiunilor Unite. Acesta este ținut ostatic de puciști de o lună, în palatul prezidențial. Ni s-a reproșat că Franța este prea angajată în a-l susține pe președintele Bazoum. Dar ce am face dacă s-ar întâmpla așa ceva în Bulgaria ori în România? Am spune la fel că nu ar trebui să ne angajăm prea mult?”, a declarat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a declarat că politica Parisului este cea mai bună, adăugând că aceasta se axează pe curajul președintelui Mohamed Bazoum, pe angajamentul diplomaților și a ambasadorului aflat la Niamey care își va menține postul în pofida amenințărilor și presiunilor formulate de junta nelegitimă care a venit la putere și grație forțelor de securitate și a militarilor prezenți în Niger.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”