Șoferii care nu respectă noul semn rutier de pe autostrăzile din Franța riscă amenzi drastice

Șoferii care nu respectă noul semn rutier de pe autostrăzile din Franța riscă amenzi drastice
Sursa foto: Blick.ch

Șoferii care circulă pe autostrăzile din Franța au observat un nou semn rutier, un romb alb pe fond albastru, iar publicația Blick a explicat care este semnificația acestui „Voie réservée” (bandă rezervată pentru utilizatori speciali) și ce amenzi riscă șoferii care nu se conformează, transmite Libertatea.

Un nou semn rutier pe autostrăzile din Franța

Semnul de circulație „Voie réservée” apare deocamdată doar pe autostrăzile din zonele metropolitane ale orașelor Lyon, Grenoble și Strasbourg, sub forma unui proiect-pilot. După o perioadă de testare de trei ani, el va fi folosit în toată Franța.

Banda poate fi utilizată de autobuze, taxiuri, vehicule cu două sau mai multe persoane și mașini ce poartă autocolantul de emisii zero (preponderent cele electrice).

Sursa foto: Blick.ch

Acest semn de circulație poate să apară și pe panourile electrice de pe autostradă.

Inițiativa este parte a planurilor guvernamentale pentru o mobilitate mai ecologică. Spre exemplu, prin includerea mașinilor cu două sau mai multe persoane, autoritățile vor să îi încurajeze pe navetiști să împartă mijlocul de transport cu alți oameni.

Odată afișat semnul, banda trebuie eliberată de șoferii care nu au dreptul să circule pe ea. Banda rezervată se termină atunci când semnul apare tăiat.

Cei care circulă fără drept pe această bandă riscă amenzi de 135 de euro. Numărul de pasageri dintr-o mașină poate fi verificat inclusiv cu scanere radar și camere speciale, care au fost testate deja în proiectele-pilot.

Franța nu este prima țară care face un astfel de pas. SUA are deja benzi rezervate, iar ele au fost utilizate experimental și în state ca Marea Britanie, Țările de Jos, Norvegia și Spania.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`