Profesorul Valentin Naumescu: „Azi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientela partidelor sau printre ‘șmecherii’ care nu se tem de nimic”

Profesorul Valentin Naumescu: „Azi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientela partidelor sau printre 'șmecherii' care nu se tem de nimic”
Imagine de la exploziile din Crevedia. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, susține că tragediile tot mai dese care au loc în România sunt consecința nepăsării, iresponsabilității și ignorării regulilor de către instituții, firme, decidenți politici și oameni simpli deopotrivă, toate pe fondul unui unui deficit educațional în sens larg. „Modelul de succes popular este rebelul, cel care sfidează regulile, neînfricatul!”, mai spune profesorul, care se întreabă apoi dacă ar mai putea funcționa altceva în afară de frica de pedepsele mari.

Profesorul Valentin Naumescu: Regulile au ajuns să fie opționale

„2 MAI, VOLUNTARI, BOTOȘANI, SÂNTIMBRU, CREVEDIA ETC. – IRESPONSABILITATEA ȘI NERESPECTAREA REGULILOR de către tot mai mulți cetățeni (indiferent de generație, educație, profesie etc.), instituții, firme, administrație și chiar de către stat în ansamblu devine o problemă națională extrem de costisitoare și dăunătoare”, a scris Valentin Naumescu, pe Facebook.

Acesta a precizat apoi că exemple de comportament iresponsabil, inclusiv de la instituții și politicieni, s-au văzut încă din timpul pandemiei și sunt vizibile și azi. Regulile au ajuns să fie mai degrabă opționale, decât obligatorii.

Profesorul Valentin Naumescu: Regulile sunt încălcate la toate nivelurile

„Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientela partidelor sau printre „șmecherii” care nu se tem de nimic.

Din ce în ce mai multe încălcări ale legilor și regulamentelor, la toate nivelurile – autorizații, droguri, alcool, trafic pe drumuri publice, învățământ, sănătate, poliție, justiție, turism etc.

Evantaiul pare larg: corupție, cinism, nepăsare („miserupism”), incompetență, micul șarlatanism, egoism dus la extrem, teribilism etc. Toate sub umbrela unui deficit educațional în sens larg și de cultură a legalității, plus creșterea nesimțirii și agresivității în societate”, a mai scris profesorul.

Valentin Naumescu a susținut apoi că fenomenul e amplificat de faptul că oamenii care încalcă legile nu sunt pedepsiți: „Am avut vreodată, istoric vorbind, CULTURA LEGALITĂȚII în țara aceasta? Există și altceva decât FRICA DE PEDEPSE MARI care ar putea funcționa la noi?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:30 - Marcel Ciolacu: Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate. Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri (VIDEO)
12:26 - O bandă de hoți care a dat spargerea în București a fost prinsă în Timiș
12:18 - Ciocolata va ajunge de la un desert accesibil, la un produs de lux. Prețurile la cacao au atins niveluri recorduri
12:16 - Marcel Ciolacu: Politicieni disperați să își facă loc în turul 2 inventează scenarii iresponsabile. Nu va exista nicio imixtiune a Rusiei în procesul electoral / Aprobăm noi măsuri de sprijin pentru R. Moldova (VIDEO)
12:01 - Florin Roman, după declarațiile lui Gigi Becali: Blatul politic între PSD/AUR și Marcel Ciolacu/George Simion a fost confirmat cu nonșalanță din interior
11:59 - Oanei Paraschiv i s-a pus pata pe Sorin Brotnei. Ce s-a întâmplat după Asia Express
11:49 - 5 joburi moderne pe piața locală a resurselor umane
11:48 - Adrian Țuțuianu, despre o posibilă înțelegere între AUR și PSD: „Aceste acuzații dovedesc incapacitatea celor doi contracandidați, Ciucă și Geoană, de a performa electoral” (VIDEO)
11:39 - Alexandru Dimitriu: USR nu o să intre la guvernare cu PSD, acest partid toxic care a nenorocit România atâta timp (VIDEO)
11:36 - Încă o maimuță a murit la grădina zoologică din Hong Kong. Bilanțul mamiferelor moarte a ajuns la 12. Cauza decesului ar fi solul infectat cu o bacterie care poate afecta și oamenii