Primarul din Sfântu Gheorghe, despre urși: „Problema e locul în care se ia decizia. În Cișmigiu încă nu a fost urs. Partea de reglementare e la București și îi doare în cot de problemele noastre”

Primarul din Sfântu Gheorghe, despre urși: „Problema e locul în care se ia decizia. În Cișmigiu încă nu a fost urs. Partea de reglementare e la București și îi doare în cot de problemele noastre”
Foto ilustrativ: Pixabay

Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, a declarat că problema de fond în ce privește gestionarea populației de urs din România pornește de la faptul că deciziile sunt luate de autoritățile din București, care nu se confruntă cu astfel de situații.

Antal Arpad: Pe cei de la București îi doare în cot de problemele noastre cu urșii

„Problema de fond este locul în care se ia decizia, iar locul unde se ia decizia nu se confruntă cu această problemă, pentru că în Cișmigiu încă nu a fost urs. Cuvântul-cheie în ecuația asta e încă. Nemaivorbind de absurditatea situației, nu cred că treaba unui primar la 1:30 noaptea este să stea prin păduri sau la marginea orașului să se uite la un urs și să ia o decizie. Eu nu sunt nici vânător, nici biolog, sunt un amărât de sociolog și mă cheamă acolo specialiști și mă întreabă ce facem cu ursul. (…)

Să îmi dea decizia prin care pot să influențez numărul de urși, și după aceea sunt de acord, dar partea de reglementare a numărului de urși e la București, și îi doare în cot de problemele noastre, iar partea nasoală în care tu trebuie să decizi viața sau moartea animalului ți se aruncă ție. Nu e ok”, a declarat Antal Arpad, citat de We Radio Sfântu Gheorghe.

Primarul din Sfântu Gheorghe: Nici nu știm câți urși sunt în România

În urmă cu două săptămâni, un urs a fost ucis după ce a devenit agresiv. Primarul a insistat că legea a fost respectată, dar îi e teamă să nu aibă probleme pe viitor, „că mâine-poimâine mă cheamă un procuror să mă întrebe de ce am decis să fie adormit ursul, și eu trebuie să iau legea să văd ce scrie, să demonstrez că ursul nu a venit pentru prima dată în oraș, e același, a fost agresiv”.

Două zile mai târziu, un alt urs a fost văzut pe aceeași stradă: „Eu luni noaptea căutam ursul ăsta pe întuneric, nu l-am găsit”.
„Problema e că nu știm câți urși sunt în România. Vânătorii spun că sunt 12.000, verzii spun că sunt 4.000. Eu,

sociolog fiind, cred că exagerează și vânătorii, pentru că au interesul să vâneze mai mult, și exagerează și verzii care au interesul să primească bani de la UE să protejeze urșii (…) Este evident că trendul este în creștere, este evident că ursul nu are loc în pădure. Eu sunt un iubitor al ursului, sunt mândru că în Secuime sunt urși, este un simbol al zonei, dar mie îmi place ursul în pădure, nu în oraș sau cerșind la marginea drumului, nu-mi place ursul care este lovit de tren sau mașină”, a mai declarat primarul Antal Arpad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)