Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a criticat propunere PSD care prevede că, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri, se plătește 1% pe cifra de afaceri. Acesta a susținut că mult blamatele multinaționale plătesc taxe și impozite la stat și se pricep mai bine decât ANAF să aducă bani la buget prin colectarea de TVA . Profesorul a mai afirmat că mulți dintre marii datornici la stat sunt, de fapt, companii care au capital majoritar de stat.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.
Întrebat cum vede această propunere, profesorul Christian Năsulea a răspuns: „E inoportună, ca să fiu foarte moderat… Vorbim de un moment în care avem dificultăți de ordin economic, care afectează activitatea firmelor în general, atât la noi în țară, cât și în alte părți. Nu vreau să discut aici despre motivele care fac unele companii să raporteze mai mult sau mai puțin în ce privește profitul, său să reinvestească sau să distribuie dividende, nu despre asta e vorba, ci despre faptul că vor fi companii care vor avea dificultăți, pentru care acest 1% va fi problematic”.
„Din păcate, din ce am auzit discutându-se mai devreme pe postul dvs, văd că în continuare politicienii de la noi suferă de un grad foarte mare de incultură din punct de vedere economic. Se vorbește despre faptul că multinaționalele vin la noi să facă profit și nu lucrează … se închide covrigăria, se închide clătităria… pare că gândim în termeni de business-uri foarte mici, într-un domeniu în care companiile foarte mari sunt listate pe bursă, pot să meargă decenii la rând fără să distribuie dividende, pentru că sunt alte mecanisme care stau în spatele modului în care acestea acționează.
Deci mi se pare că nu înțelegem deloc, în continuare, cum funcționează business-ul la nivelul acesta foarte mare, nu înțelegem că aceste multinaționale crează o mulțime de locuri de muncă și ele chiar dacă nu plătesc impozit pe profit, plătesc foarte multe taxe și impozite la noi în țară pur și simplu prin joburile pe care le creează, prin TVA-ul pe care-l colrctează pentru statul român.
Fix aceste multinaționale reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pe care le are statul la dispoziție să colecteze taxe și impozite. Se descurcă mai bine multinaționalele acestea, care tot sunt blamate, să aducă bani la bugetul de stat prin colectarea de TVA decât se descurcă ANAF în foarte multe situații. Când punem în pericol un mecanism pe care-l avem, care totuși e funcțional, forțând niște companii care s-ar putea să aibă dificultăți să plece din țară, mi se pare că lucrăm împotriva interesului propriu”, a mai explicat profesorul.
Christian Năsulea a mai susținut că multe dintre companiile cu datorii au capital chiar majoritar de stat. Iar de la altele, care sunt private, nu se pot recupera banii pur și simplu pentru că au fost niște țepe, „companii care au fost create, nu și-au plătit impozitele când ar fi trebuit și apoi au intrat în lichidare sau și-au suspendat activitatea de facto, rămânând fără active care să poată fi executate, așa încât să se recupereze acele datorii”.
„Din analizele pe care le-am făcut pe marii datornici ai statului român, vedem că un număr foarte mare, semnificativ sunt datornici care au capital parțial, de multe ori chiar majoritar de stat, ceea ce înseamnă că recuperarea acestor datorii înseamnă doar mutare abanilor dintr-un buzunar în altul.
Iar în cazul unui număr extrem de mare de campanii cu capital majoritar privat sau doar capital privat, am constatat că sunt foarte multe situații în care vorbim despre niște țepe, companii care au fost create, nu și-au plătit impozitele când ar fi trebuit și apoi au intrat în lichidare sau și-au suspendat activitatea de facto, rămânând fără active care să poată fi executate, așa încât să se recupereze acele datorii.
La modul în care funcționează Codul Fiscal și cum își desfășoară activitatea ANAF – activitate pe care nu o critic, ANAF își face treaba atât de bine pe cât poate în condițiilec are-i sunt date – banii dacă ar fi putut să fie recuperați ar fi fost deja în bugetul statului. Dacă discutăm că avem bani de recuperat de la aceste companii, mari datornici, și încercâm să arătăm către această datorie către stat ca o potențială sursă de venit, vom fi dezamăgiți, că sunt foarte puțini bani care pot fi recuperați din aceste datorii acumulate de aceste companii”, a mai explicat Christian Năsulea.