Regele Spaniei l-a propus pe liderul conservatorilor pentru formarea urmatorului guvern. Alberto Nunez Feijoo are la prima vedere șanse mici să obțină încrederea parlamentului

Regele Spaniei l-a propus pe liderul conservatorilor pentru formarea urmatorului guvern. Alberto Nunez Feijoo are la prima vedere șanse mici să obțină încrederea parlamentului
Alberto Nunez Feijoo (PP) a fost desemnat de Regele Spaniei în poziția de candidat la funcția de prim-ministru. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AlterPhotos/ABACA

Regele Felipe al VI-lea l-a propus pe liderul formațiunii conservatoare PP, Alberto Nunez Feijoo, pentru formarea următorului guvern din Spania, conform anunțului făcut de președinta socialistă a Congresului Deputaților, Francina Armengol, transmite El Pais.

Alberto Nunez Feijoo (PP), desemnat de Regele Spaniei să formeze guvernul

Suveranul spaniol a avut consultări cu partidele reprezentate în parlamentul Spaniei, cu scopul de a desemna un nou premier, în contextul în care alegerile generale din luna iulie nu au dat un câștigător clar.

PP a obținut cel mai mare număr de mandate în Congresul Deputaților și are 172 cu tot cu cele din partidele care îi sprijină învestitura, Vox, UPN și Coalicion Canaria, însă ar mai avea nevoie de patru pentru a-și asigura majoritatea necesară.

De altfel, El Pais susține că în acest moment guvernul Alberto Nunez Feijoo are șanse minime să fie învestit, în condițiile în care deține doar 172 de voturi, având 178 împotrivă.

Alberto Nunez Feijoo i-a mulțumit Regelui Felipe al VI-lea pentru că l-a desemnat să formeze guvernul și și-a exprimat intenția „de a le da o voce celor peste 11 milioane de cetățeni” care au votat PP sau au votat partidele care îi vor sprijini învestitura (Vox, Coalicion Canaria și UPN).

Premierul spaniol în exercițiu, Pedro Sanchez, își exprimase intenția de a forma și următorul guvern, unul „progresist”, iar câștigarea președinției Congresului fusese interpretată drept un semn că ar putea coagula majoritatea necesară pentru a obține încrederea parlamentului.

PSOE, partidul lui Pedro Sanchez și a doua formațiune ca reprezentare în parlamentul Spaniei, are 152 de mandate cu Sumar, o alianță de extremă stânga din care face parte și Podemos. Totuși, socialiștii premierului au beneficiat de sprijinul separatiștilor catalani și au reușit să o instaleze pe Francina Armengol la președinția Camerei Deputaților, o poziție-cheie în politica spaniolă.

„Voi cere încrederea parlamentului pentru a forma un guvern progresist”, declara Pedro Sanchez pe 16 august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`