Salariile reale sunt în scădere în Europa: Care sunt țările în care s-au înregistrat cele mai mari schimbări salariale?

Salariile reale sunt în scădere în Europa: Care sunt țările în care s-au înregistrat cele mai mari schimbări salariale?
Sursa Foto: Profimedia

Nivelurile record ale inflației – cauzate în parte de COVID și de războiul din Ucraina – au dus la scăderea salariilor reale în majoritatea țărilor din Europa.

Impactul COVID și invazia Rusiei în Ucraina

În 2022, ratele inflației au zguduit UE, atingând niveluri nemaiîntâlnite în ultimele patru decenii. Între 1997 și sfârșitul anului 2021, în UE, cea mai mare inflație anuală a fost de numai 4,4%, înregistrată în iulie 2008.

Ea a ajuns la 11,5% în octombrie 2022. După acest vârf, inflația a început să scadă, dar în iunie 2023 era încă de 6,4% în UE.
Potrivit raportului Perspective de angajare 2023 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), intitulat „Artificial Intelligence and the Labour Market” (Inteligența artificială și piața muncii), criza COVID-19 a fost urmată de o creștere semnificativă a prețurilor, arată Euronews.

Prețurile au început să crească în 2021 din cauza revenirii rapide după pandemie și a blocajelor aferente din lanțul de aprovizionare. Apoi, în cursul anului 2022, impactul asupra prețurilor la energie al războiului din Ucraina a crescut din nou inflația.

Gospodăriile se luptă să facă față crizei costului vieții care a rezultat. Aproape toate statele membre ale UE au majorat salariul orar în ultimul an, dar această creștere a fost în termeni nominali. Cu alte cuvinte, inflația nu este luată în considerare.

În primul trimestru al anului 2023, salariul orar real a scăzut în 22 de țări din 24 din Europa. Aceasta înseamnă că majorările nominale au fost mai mici decât inflația, ceea ce a dus, în consecință, la o scădere a salariilor reale.

Salariile minime au scăzut din cauza inflației galopante

Salariul orar real a crescut doar în Belgia (2,9%) și în Olanda (0,4%) între primele trimestre ale anilor 2022 și 2023.
Scăderea salariilor reale a variat de la 0,8% în Luxemburg la 15,6% în Ungaria în această perioadă.

Scăderea a fost remarcabilă în mai multe țări din UE, deoarece salariile orare reale au scăzut cu peste 5 procente. Ungaria a fost urmată de Letonia (-13,4 %), Cehia (-10,4 %) și Suedia (-8,4 %). Salariile reale sunt în scădere în Marea Britanie, Franța și Germania
Salariile reale pe oră au scăzut și în Franța (1,8%), Marea Britanie (2,9%) și Germania (3,3%).

Salariile orare nominale au crescut în toate cele 24 de țări de pe listă, cu rate care variază între 0,6% în Finlanda și 13,6% în Lituania.
De la un an la altul, creșterea salariilor nominale orare a fost de 9,8% în Ungaria, 6,1% în Marea Britanie și 4,2% în Franța.

Evident, toate aceste creșteri salariale nu au fost suficiente, cu excepția Belgiei și a Țărilor de Jos, deoarece rata inflației a fost în continuare mai mare decât creșterea nominală a salariilor.

Rata anuală a inflației între primele trimestre din 2022 și 2023 a variat de la 3,2% în Elveția la 25,4% în Ungaria. În UE în ansamblu, aceasta a fost de 9,4% în această perioadă.

Indicele armonizat al prețurilor de consum a crescut, de asemenea, cu 9% în Marea Britanie, cu 8,2% în Germania și cu 6% în Franța în această perioadă.

Cum au evoluat salariile reale în Europa de la începutul pandemiei COVID-19?

Salariile reale sunt în prezent sub nivelurile anterioare pandemiei în majoritatea țărilor, în ciuda creșterii recente a salariilor nominale. Datele OCDE arată că salariile orare reale între ultimele trimestre din 2019 și 2022 au scăzut în majoritatea țărilor OCDE din Europa.
Variația cumulată a salariilor reale pe oră în acești trei ani a variat de la -9,6% în Estonia la 7,1% în Lituania. Salariile reale au scăzut în 18 din 25 de țări în această perioadă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)