Oamenii de știință raportează creșterea rezistenței la insecticide în rândul țânțarilor care răspândesc virusul West Nile la oameni. Tantarii dezvolta rezistenta la insecticide in mai multe moduri, a spus Sadie Ryan, un geograf medical la Universitatea din Florida, care studiaza ecologia agentilor patogeni emergenti. În unele cazuri, insecticidele utilizate în medii agricole lovesc din întâmplare țânțarii „în afara țintei”. În alte cazuri, grupuri de țânțari sunt expuse la insecticide care i-ar ucide dacă ar fi aplicate în concentrații sau cantități suficient de mari – dar nu au fost, potrivit vox.com.
Ambele situații pot duce la un fenomen de „supraviețuire a celui mai potrivit”, care poate face ca țânțarii să nu fie cu adevărat răniți sau să nu fie uciși suficient de repede de insecticidele utilizate în mod obișnuit pentru a-I elimina. Acei țânțari care au o rezistență mai mare la insecticide sunt cei care fac mai departe familii, creând noi generații de țânțari mai rezistenți.
Problema, a spus Ryan, este că mulți oameni pulverizează pesticide – muncitorii agricoli care încearcă să producă culturi, lucrătorii care controlează vectorii încearcă să prevină răspândirea bolilor, lucrătorii din sectorul peisagistic. Și nimeni nu știe la cât de mult insecticid este expusă o populație de țânțari.
Ca urmare, țânțarii care sunt infectați cu virusul West Nile ar putea să nu moară imediat atunci când sunt stropiți cu un insecticid, ceea ce le permite să continue să răspândească infecția. Acest lucru poate face ca focarele să dureze mult mai mult și să afecteze mult mai mulți oameni.
Mai multe ţări mediteraneene semnalaseră deja cazuri similare de rezistenţă la ţânţari, dar ITG a dorit să verifice la rândul său aceste suspiciuni. Cercetările sale au confirmat rezistenţa la o serie de insecticide comune, inclusiv permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul şi DDT. Ţânţarii folosiţi de ITG au fost expuşi la aceste insecticide timp de 24 de ore şi mai puţin de 90% dintre ei au murit după acest interval de timp, ceea ce dă motive pentru a vorbi de rezistenţă.
Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a anunţat săptămâna trecută că de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06 iunie 2023) şi până la data de 17 august.2023 s-au înregistrat 7 cazuri confirmate şi un caz probabil de infecţie cu virusul West Nile, trei dintre acestea soldându-se cu deces.
Decesele au fost înregistrate în judeţele Satu Mare (1), Ilfov (1) şi Dolj (1).
Trei dintre cazurile de infecţie cu West Nile s-au înregistrat în grupa de vârstă 50-59 de ani, patru în grupa de vârstă 60-69 de ani, iar un caz în grupa 70-79.