SUA au dat undă verde Olandei și Danemarcei să livreze Ucrainei avioane F-16

SUA au dat undă verde Olandei și Danemarcei să livreze Ucrainei avioane F-16
(FOTO- Hepta/ Zuma Press / Sra Jerreht Harris/Planetpix)

Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva invadatorilor ruși, de îndată ce pregătirea piloților este finalizată, a declarat joi un oficial american, potrivit Reuters.

Ucraina a căutat în mod activ avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei.

Washingtonul a dat Danemarcei și Țărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer pentru F-16 pentru a merge în Ucraina atunci când piloții vor fi instruiți, a spus oficialul.

„Salutăm decizia Washingtonului de a deschide calea pentru trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina”, a declarat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior ca Twitter.

„Acum, vom discuta în continuare subiectul cu partenerii noștri europeni”.

Danemarca a mai spus că acum se va discuta despre înarmarea Ucrainei cu avioane.

„Guvernul a spus de mai multe ori că o donație este un pas firesc după antrenament. Discutăm despre asta cu aliații apropiați și mă aștept că în curând vom putea fi mai concreti în acest sens”, a declarat ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen pentru agentia de stiri Ritzau.

O coaliție de 11 țări va începe pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 la sfârșitul acestei luni în Danemarca, a anunțat vineri ministerul danez al apărării.

Ministrul interimar al Apărării, Troels Poulsen, a declarat în iulie că țara speră să vadă „rezultate” de la antrenament la începutul anului 2024.

Membrii NATO, Danemarca și Țările de Jos, au condus eforturile internaționale de instruire a piloților, precum și a personalului de sprijin, de întreținere a aeronavelor și, în cele din urmă, de a permite Ucrainei să obțină F-16 pentru a fi utilizate în războiul său cu Rusia.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat în mai că Țările de Jos iau în considerare serios să ofere Ucrainei avioane F-16, deoarece în prezent renunță treptat la avioanele de luptă din propriile forțe armate.

Potrivit datelor ministerului olandez al apărării, Țările de Jos au în prezent 24 de F-16 operaționale care vor fi eliminate treptat până la jumătatea anului 2024. Alte 18 dintre avioane sunt în prezent disponibile spre vânzare, dintre care 12 au fost vândute provizoriu.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danezi și olandezi, asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a spus oficialul american.

„Vă scriu pentru a exprima sprijinul deplin al Statelor Unite atât pentru transferul aeronavelor de luptă F-16 în Ucraina, cât și pentru pregătirea piloților ucraineni de către instructori F-16 calificați”, a spus Blinken într-o scrisoare către cei doi oficiali.

Blinken a spus: „Rămâne critic ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse în curs și a încălcării suveranității sale”.

El a spus că aprobarea cererilor va permite Ucrainei să profite din plin de noile sale capacități de îndată ce primul set de piloți își finalizează pregătirea.

Președintele american Joe Biden a aprobat programele de instruire pentru piloții ucraineni pe avioanele F-16 în mai. Pe lângă pregătirea în Danemarca, în România urma să fie înființat un centru de formare.

Kievul nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna și iarna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yuriy Ihnat, la televiziunea ucraineană miercuri seara.

Oficialii americani au spus în privat că avioanele F-16 ar fi fost de puțin ajutor Ucrainei în actuala sa contraofensivă și că nu vor schimba jocul când vor ajunge în cele din urmă, având în vedere sistemele rusești de apărare aeriană și cerul contestat deasupra Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`