Ion Petrescu, despre decizia Germaniei de a nu aloca 2% pentru Apărare: Vrea să atingă ținta NATO cu fondul special pentru armată / Coaliția lui Scholz revine la respectarea frânei datoriilor Germaniei (VIDEO)

Ion Petrescu, despre decizia Germaniei de a nu aloca 2% pentru Apărare: Vrea să atingă ținta NATO cu fondul special pentru armată / Coaliția lui Scholz revine la respectarea frânei datoriilor Germaniei (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Col. (r) Ion Petrescu, analist militar, a comentat decizia Germaniei de a nu aloca 2% din PIB pentru Apărare, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, și a explicat că guvernul de la Berlin intenționează să atingă ținta de cheltuieli a NATO în 2024 cu ajutorul fondului special de 100 de miliarde de euro pe care l-a creat pentru modernizarea armatei germane după invazia Rusiei în Ucraina.

Ion Petrescu, pe B1 TV, despre cheltuielile Germaniei pentru Apărare

„Faptele arată că miercuri cabinetul în Germania a aprobat un proiect de buget pentru anul 2024 care, într-adevăr, prevede cheltuieli mai mici, Apărarea fiind printre excepțiile bugetare, deoarece cea mai mare economie a Europei respectă regulile care limitează împrumuturile care au fost suspendate în timpul pandemiei de coronavirus. Planul guvernului german prevede cheltuieli de 445,7 miliarde euro (…), în scădere cu aproape 7% față de cele 476,3 miliarde de euro”, a declarat Ion Petrescu.

„Cheltuielile pentru Apărare urmează să crească cu 1,7 miliarde de euro, până la aproximativ 51,8 miliarde de euro, cu mult sub ceea ce a căutat inițial ministrul german al apărării. De altfel, Germania intenționează să atingă ținta NATO de a cheltui 2% din Produsul Intern pentru Apărare anul viitor, măsură pe care nu a reușit să o asigure până acum, și în acest sens are un fond special de 100 de miliarde de euro creat pentru modernizarea armatei germane după invadarea Ucrainei de către forțele armate rusești. De altfel, Berlinul și-a propus să atingă obiectivul prin intermediul bugetului său obișnuit la sfârșitul acestui deceniu”, a explicat analistul militar român.

„La Berlin se obișnuiește ceea ce se anunță să se și respecte. E bine de știut că această coaliție actuală de trei partide, care îl sprijină pe cancelarul Scholz, revine practic la respectarea așa-numitei frâne a datoriilor Germaniei, care permite noi împrumuturi în valoare de 0,35% din Produsul Intern Brut anual, deci observați că ei au o altă politică de a-și asuma datoriile. Măsura aceasta poate fi suspendată pentru a face față dezastrelor naturale sau altor situații de urgență care sunt în afara controlului statului, a mai spus Olaf Scholz”, a mai spus Ion Petrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`