Donald Trump a fost pus sub acuzare și în statul Georgia, pentru presupusele tentative de modificare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020

Donald Trump a fost pus sub acuzare și în statul Georgia, pentru presupusele tentative de modificare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020
Foto: Hepta - DPA Images / Jefferee Woo

Donald Trump se confruntă cu un al patrulea set de acuzații penale după ce un mare juriu din Georgia a emis un rechizitoriu amplu în care fostul președinte american este acuzat că a încercat să-și anuleze pierderea în alegerile din 2020 în fața democratului Joe Biden, potrivit Reuters.

Donald Trump, pus sub acuzare într-un nou proces

Acuzațiile, aduse luni seara de procurorul districtual al comitatului Fulton, Fani Willis, se adaugă problemelor legale cu care se confruntă Trump, favoritul în cursa pentru nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Rechizitoriul extins de 98 de pagini enumera 19 inculpați și 41 de acuzații penale în total. Toți inculpații au fost acuzați de conspirație criminală, infracțiune care vizează membri ai unor grupuri organizate și este pedepsită cu o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Mark Meadows, fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, și avocații Rudy Giuliani și John Eastman s-au numărat printre cei acuzați.

„În loc să respecte procesul legal al Georgiei pentru contestațiile electorale, inculpații s-au angajat într-o întreprindere criminală, pentru a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din Georgia”, a spus Willis la o conferință de presă.

Trump și ceilalți inculpați au până vineri, 25 august, până la prânz EDT (1600 GMT) pentru a se preda voluntar, în loc să fie arestați, a spus Willis. Ea a spus că intenționează să îi judece pe toți cei 19 inculpați împreună.

Într-un apel telefonic din 2 ianuarie 2021, Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” suficiente voturi pentru a-și inversa pierderea la limită în statul american. Raffensperger a refuzat să facă acest lucru.

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul patru zile mai târziu, într-o încercare nereușită de a împiedica parlamentarii să certifice victoria lui Biden.

Rechizitoriul menționează o serie de crime pe care Trump sau asociații săi le-ar fi comis înainte de alegerile din 3 noiembrie 2020 până în septembrie 2022, inclusiv mărturisirea în mod fals în fața parlamentarilor că a avut loc fraudă electorală și îndemnarea oficialilor de stat să modifice rezultatele.

Se spune că inculpații au încercat să submineze procesul electoral prin depunerea listelor false de alegători.

Rechizitoriul ajunge peste granițele de stat, spunând că Giuliani, Meadows și alții au chemat oficiali din Arizona, Pennsylvania și din alte părți pentru a-i îndemna să schimbe rezultatul în acele state.

În rechizitoriu se menționează alți 30 de conspiratori, deși aceștia nu au fost numiți sau acuzați.

Trump a negat orice faptă greșită. Într-o declarație înainte de lansarea rechizitoriului, campania sa l-a acuzat pe Willis, un ales democrat, că este un „partizan turbat” care încerca să submineze oferta sa de realegere.

„Este un efort periculos al clasei conducătoare de a suprima alegerea poporului”, se spune în declarație.

Trump a pledat deja nevinovat în trei dosare penale.

Procesele în care Trump este acuzat

El se confruntă cu un proces în statul New York în martie 2024, care implică o plată în bani către o vedetă porno, și un proces federal care începe în mai în Florida pentru că ar fi manipulat greșit documente secrete federale. În ambele cazuri, Trump a pledat nevinovat.

Un al treilea rechizitoriu, la tribunalul federal de la Washington, îl acuză că a încercat în mod ilegal să-și răstoarne înfrângerea în alegerile din 2020. Trump neagă faptele  și în acest caz, iar o dată a procesului nu a fost încă stabilită.

Georgia, cândva republicană de încredere, a apărut ca una dintre puținele state competitive din punct de vedere politic care pot determina rezultatul alegerilor prezidențiale.

Trump persistă să susțină în mod fals că a câștigat alegerile din noiembrie 2020, deși zeci de cazuri în instanță și anchete de stat nu au găsit dovezi care să susțină afirmația sa.

Strategii au spus că, deși acuzațiile ar putea întări sprijinul republican pentru Trump, l-ar putea răni la alegerile generale din noiembrie 2024, când va trebui să câștige mai mulți alegători independenți.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos din iulie, 37% dintre independenți au spus că cazurile penale i-au făcut mai puțin probabil să voteze pentru el.

Ancheta lui Willis s-a bazat pe mărturiile consilierilor lui Trump, inclusiv Giuliani, care a îndemnat parlamentarii de stat în decembrie 2020 să nu certifice alegerile, și oficiali de stat republicani precum Raffensperger și guvernatorul Brian Kemp, care au refuzat să facă ecou afirmațiilor electorale false ale lui Trump.

În timp ce mulți oficiali republicani au repetat afirmațiile electorale false ale lui Trump, Kemp și Raffensperger au refuzat să facă acest lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`