Jurnalist turc: Guvernul de la Ankara folosește valul de refugiați ca pe o carte în relația cu Uniunea Europeană. Conflictul din Siria a izbucnit în 2011. Timp de patru ani, nimeni nu a făcut nimic și deodată ceva s-a întâmplat

Jurnalist turc: Guvernul de la Ankara folosește valul de refugiați ca pe o carte în relația cu Uniunea Europeană. Conflictul din Siria a izbucnit în 2011. Timp de patru ani, nimeni nu a făcut nimic și deodată ceva s-a întâmplat
Foto: japantimes.co.jp

Jurnalistul turc Celil Sagir de la publicația Today’s Zaman afirmă că problema refugiaților este folosită de Turcia ca un avantaj în negocierile cu Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat RFI jurnalistul susține că Guvernul de la Ankara folosește refugiații ca pe o carte în relația cu UE, având în vedere că tensiunile din Siria au început încă din 2011, iar până în acest an, cetățenii care și-au părăsit țara din cauza războiului nu au ajuns în număr foarte mare în Europa, informează flux24.ro.

”Dacă urmăriți datele din ultimii ani, veți constata că migrația masivă a sirienilor spre Turcia a încept odată cu izbucnirea războiului. Ceva s-a întâmplat, ceva ce a determinat refugiați ce locuiau în Turcia de patru ani să plece către coasta Mării Egee și să traverseze marea  către Europa. Într-adevăr, așa pare (că li s-a permis acest lucru – n.r.). Dacă timp de patru ani, nimeni nu face nimic și deodată ceva s-a întâmplat. În opinia mea, atunci când te uiți la rezultatele acestui flux de refugiați, pot spune că guvernul turc a început să folosească acest val de refugiați ca pe o carte în relația cu Uniunea Europeană”, a declarat jurnalistul.

Celil Sagir susține că Turcia, stat candidat, în mod oficial din 2005 la aderarea la Uniunea Europeană, a jucat foarte bine cartea refuguaților în relația cu Blocul comunitar.

Întrebat ce ar avea de câștigat Turcia dintr-o astfel de mișcare, jurnalistul a vorbit despre vizita pe care cancelarul german Angela Merkel a făcut-o la Ankara chiar înaintea alegerilor, gest care poate fi interpretat ca un semn de susținere pentru partidul aflat la guvernare.

”Pentru prima oară, Angela Merkel a vizitat Turcia chiar înainte alegerilor. A fost o vizită extrem de criticată. Mulți membri ai Parlamentului European au criticat această mișcare pentru că, dacă faci o vizită oficială într-un stat chiar înaintea alegerilor, înseamnă că îți arăți susținerea față de partidul aflat la guvernare și față de președintele în funcție și le conferi legitimitate. Iar apoi, raportul Comisiei Europene, publicat în mod normal în fiecare octombrie, a fost amânat de două ori, până după alegeri deoarece cuprindea numeroase critici la adresa Turciei, a statului de drept, dar și asupra altor subiecte”, a mai spus jurnalistul.

Celil Sagir bănuiește că administrația Erdogan ar putea spune Europei să nu mai critice regimul de la Ankara și să ajute financiar Turcia în problema refugiaților pentru a nu deschide mai multe porți prin care să permită accesul imigranților în Europa.

”Raportul Comisiei a fost publicat după alegeri, UE a acceptat să trimită Turciei trei miliarde de euro, iar criticile din partea UE referitoare la încălcarea drepturilor omului, la libertatea presei au încetat. Într-adevăr, raportul Comisiei critică Turcia, în cadrul Parlamentului European sunt voci critice, dar la nivelul liderilor pare că nu există nicio reacție. Este o abordare ipocrită din partea liderilor europeni față de Turcia și Erdogan. Este foarte interesant ce se întâmplă pentru că, la începutul războiului, aliații internaționali, inclusiv UE, au încercat să ajute Turcia în problema crizei refugiaților. La acel moment, Turcia a refuzat ajutorul extern spunând că poate face față situației, pentru că trebuiau să controleze taberele de refugiați, poate și ilegalități de acolo. Nu vor ca  organismele internaționale să vadă ce se petrece acolo. Aceasta este perspectiva mea”, a mai spus jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)