Ultimele evoluții pe piața asigurărilor RCA. Pontul pentru cea mai avantajoasă poliţă

Ultimele evoluții pe piața asigurărilor RCA. Pontul pentru cea mai avantajoasă poliţă
Sursa foto: Freepik

Tarifele poliţelor RCA au crescut foarte mult în ultimii doi ani, pe fondul falimentelor răsunătoare din piață, așa încât pentru perioade de 1 lună, 2, 3 şi 6 luni, care ar fi trebuit să fie considerabil mai mici, au ajuns la diferențe de doar câţiva lei de preţul RCA pe 12 luni, arată o simulare a ZF.

În unele cazuri, preţul pe 12 luni depăşeşte 1.500 lei, iar preţul unei poliţe pe 6 luni ajunge la 1.200-1.300 lei. O perioadă de 30 de zile de asigurare a ajuns să coste și 1.708 lei la unii asiguratori, notează româniatv.net.

Legislația privind polițele RCA va fi modificată

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență care va ajunge pe masa premierului Marcel Ciolacu (PSD). Proiectul propune modificarea legislației, așa încât printre cei care vor plăti polițe de asigurare să se afle și posesorii de trotinete electrice sau biciclete electrice.

De asemenea, perioada de asigurare ar putea scădea. În proiectul de OUG este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, dar nu sunt date alte detalii. Deci e posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore, notează româniatv.net.

Totodată, potrivit noului proiect, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.

Cum a evoluat piața asigurărilor RCA

Potrivit ASF, la finalul primelor trei luni din 2023, piaţa RCA a consemnat o scădere a volumului primelor brute subscrise de 8%, ajungând la 2,14 mld. lei.

Deşi creşterile consistente din 2022 au dus atât segmentul RCA, cât şi întreaga piaţă la un nou record, efectul de boom şi-a pierdut din putere după ce jucătorii şi-au reechilibrat portofoliile, au absorbit din şocul falimentului City Insurance şi noi asigurători şi-au făcut loc pe piaţă.

Acum, începând cu primele luni din 2023, piaţa încearcă să se stabilizeze, dar o nouă împărţire a cotelor este la doar câteva luni distanţă, cea a foştilor clienţi Euroins.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`