„Mișcarea Prosopului”. Grecii protestează din cauza șezlongurilor scumpe și cer acces liber pe plaje

„Mișcarea Prosopului”. Grecii protestează din cauza șezlongurilor scumpe și cer acces liber pe plaje
Image by Dim Hou from Pixabay

Un protest organizat pe populara insulă elenă Paros, acolo unde localnicii au cerut spațiu și acces liber pe plaje, a generat o mișcare națională tot mai mare împotriva extinderii de zone cu șezlonguri costisitoare pe care le închiriază companiile private, relatează Reuters.

Grecii protestează și cer acces liber pe plajă

Protestele au fost supranumite de presă „Mișcarea Prosopului” și s-au răspândit rapid din Paros către insula vecină, Naxos, și către alte zone turistice din nordul și sudul Greciei.

„Localnicii se bucură de liniștea de aici, așa că nu vrem să fie ocupată (plaja, n.r.) de privații cărora le pasă de bani, și nu de natură și atmosferă”, a declarat Ronit Nesher, o localnică din Paros în vârstă de 53 de ani.

„Nu vrem să fie ocupată plaja de umbrele și paturi uriașe, știți voi, cu adevărat enorme, care nu au nimic în comun cu simplitatea insulei”, a adăugat femeia.

Plajele sunt publice în Grecia, țară care primește anual milioane de turiști, mai ales vara, în plin sezon turistic. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de actori privați au primit licențe pentru a închiria șezlonguri și umbrele pe care le instalează pe o fâșie de plajă.

Protestatarii susțin că prețurile pentru două șezlonguri și o umbrelă poate depăși adesea 100 de euro pe zi, iar în multe cazuri operatorii se întind dincolo de zona convenită, lăsând prea puțin spațiu pentru cei care vor să întindă un prosop și să stea gratis la plajă.

„Venim aici în mod pașnic (…), vrem doar să vă anunțăm că încercăm să ne recăpătăm dreptul de a avea acces liber la plajele noastre”, a spus un protestatar, la megafon, în timp ce se plimba printre șezlongurile de pe plaja Marcello din Paros.

Pe insula Naxos, peste 5.000 de oameni s-au alăturat unui grup de Facebook intitulat „Salvați plajele din Naxos acum!”, care a formulat și o plângere în acest sens.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`