Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din luna august / Când vom putea vedea „ploaia de stele căzătoare”

Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din luna august / Când vom putea vedea „ploaia de stele căzătoare”
Sursa foto: Shutterstock

Luna august aduce, ca în fiecare an, un eveniment deosebit cunoscut drept Perseide sau cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare.

Din zonele cu cer curat, se pot vedea 150 de meteori pe oră

Perseidele, cunoscute şi sub denumirea de „stele căzătoare” vor putea fi admirate de pe teritoriul României, curentul înregistrând un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, informează site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră.

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat o tabără pentru pasionați, departe de poluarea luminoasă, în comuna dâmbovițeană Runcu, pentru ca observarea meteoriților să se desfășoare în cele mai bune condiții, scrie Adevărul.ro.

Ce se va vedea pe cer

Urmărind bolta cereasca veți putea vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut, potrivit Observatornews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`