Haosul de pe aeroporturi continuă. Călătorii stau cu emoții atât pentru a nu avea zborul anulat, cât și pentru a nu li se pierde bagajele. Din cauza aglomerației, a faptului că ajung prea târziu la check-in, bunurile pasagerilor sunt întârziate cu ore bune sau, în cel mai rău caz, cu câteva zile.
În urmă cu câteva zile, au circulat pe rețelele sociale imagini cu zeci de bagaje abandonate la ghișeele de la aeroportul Henri Coandă. Sistemul digital nu a permis încărcarea la timp, iar călătorii au așteptat bagajele, care au sosit cu următoarele zboruri, conform observatornews.
Dintre circa 5.000 de pasageri care sosesc pe aeroportul Henri Coandă, aproximativ 3.000 au bagaje de cală. Această aglomerație duce la diferite probleme de management sau defecțiuni tehnice.
„Trebuie să avem în vedere că în momentul de față aeroportul folosește 75% din resursa de benzi de bagaje, deoarece prima bandă din celălalt terminal este în revizie. Problemele pleacă în mod special de la proasta gestionare a sistemului de benzi, posibil și defecțiuni punctuale”, a spus Cătălin Ilie, director firmă handling.
În cazul unui bagaj pierdut definitiv, companiile oferă despăgubiri care acoperă doar trei sferturi din valoarea totală a bunurilor.
Cristina Pripas, directorul unei agenții de turism, informează că pentru fiecare zi în care bagajul este pierdut, călătorul beneficiază de o compensație pentru bunurile de strictă necesitate.
Este indicat ca fiecare pasager să păstreze bonurile de la lucrurile cumpărate, pentru a le trimite operatorilor de zbor în cazul în care bagajul este pierdut definitiv sau este deteriorat. În cazul în care nu puteți dovedi valoarea obiectelor din bagaj, se oferă o despăgubire în funcție de greutatea bagajului, de 20 de euro pe kilogram.
Germania, Marea Britanie și Olanda sunt țările din Europa în care se pierd cele mai multe bagaje.