Cum te poate ajuta dieta ketogenică să slăbești

Cum te poate ajuta dieta ketogenică să slăbești
SURSA Foto: Pixabay

Dacă ești în căutarea unei soluții eficiente pentru scăderea în greutate, dieta ketogenica ar putea fi o soluție pentru ține.

Această dietă se concentrează pe consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase, proteine și o cantitate minimă de carbohidrați.

Înainte de a începe dieta ketocenica este important să ții cont de impactul pe care îl are aceasta asupra sănătății tale și să o urmezi în mod corespunzător.

Ce este diet ketogenica?

Dieta ketogenica sau, mai simplu, dieta keto este o cură de slăbire low carb. Această dietă are la baza un plan alimentar care se concentrează pe limitarea consumului de carbohidrați și creșterea consumului de grăsimi sănătoase și proteine.

Acest lucru forțează organismul să utilizeze grăsimile ca sursă de energie, ceea ce duce la producerea de corpi cetonici și, ulterior, la pierderea în greutate.

Cum funcționează dieta ketogenica?

Atunci când consumi o cantitate redusă de carbohidrați, organismul tău începe să producă corpi cetonici.

Aceștia sunt molecule de grăsime utilizate că sursă de energie în locul glucozei pe care organismul o obține prin convertirea alimentelor bogate în carbohidrați pe care le consumi.

Acest proces se numește cetoza și poate duce la pierderea în greutate, precum și la alte beneficii semnificative. Se spune că o astfel de dietă ar putea să confere o îmbunătățire a sănătății mentale și fizice.

Ce alimente poți consuma în dieta ketogenica?

În dieta keto, este important să consumi alimente bogate în grăsimi sănătoase. Poți să mănânci alimente precum: avocado, ulei de măsline sau alt ulei vegetal, nuci și semințe (ocazional).

De asemenea, este important să consumi o cantitate adecvată de proteine. Poți să mănânci alimente precum: carne de pasăre, de vită, porc, organe, peste, fructe de mare, lactate bogate în grăsimi și ouă.

Carbohidrații trebuie evitați sau limitați la un nivel minim, sub 50 de grame pe zi. Pentru un aport de fibre, vitamine și minerale poți să mănânci: verdețuri de orice fel și legume cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi spanac, broccoli, roșii, castraveți, dovlecei și altele.

De asemenea, poți să bei doar apă plata, ceaiuri și cafea fără zahăr.

Ce trebuie să eviți în dieta ketogenica?

În dieta keto, este important să eviți sau să limitezi consumul de alimente bogate în carbohidrați.

Asta înseamnă că va trebui să scoți din alimentație: pâinea, paștele, orezul și alte cereale, cartofii și alte legume bogate în amidon, fructele, produsele de patiserie și dulciurile de orice fel.

De asemenea, este important să eviți consumul de alimente procesate, cum ar fi: mezelurile, alimentele de tip fast-food, sosurile, precum ketchap-ul și alte alimente îmbogățite cu zahăr.

Evita băuturile carbogazoase și alcoolul!

Efectele pozitive ale dietei keto asupra sănătății

Pe lângă pierderea în greutate, dieta ketogenica poate oferi și alte avantaje importante pentru sănătate, cum ar fi:

  • reglarea nivelului de glucoză din sânge: prin limitarea consumului de carbohidrați, dieta keto poate ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la prevenirea apariției diabetului
  • îmbunătățirea sănătății cerebrale: corpurile cetonici produși în timpul cetozei pot oferi beneficii semnificative în ceea ce privește sănătatea creierului, cum ar fi îmbunătățirea concentrării, a memoriei și a stării de dispoziție, putând chiar să ajute la prevenția și reducerea simptomelor bolii Parkinson
  • prevenirea bolilor de inima: dieta keto poate ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și la creșterea nivelului de colesterol bun, ceea ce poate reduce riscul apariției bolilor de inima

Efectele negative ale dietei keto asupra sănătății

Pe termen scurt, dieta ketogenica poate fi o soluție eficientă pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății în general.

Totuși, este important de reținut că această dietă poate fi dificil de menținut pe termen lung. În plus, nici nu se recomandă acest lucru.

De asemenea, dieta keto nu este potrivită pentru oricine și poate fi dăunătoare dacă nu este urmată în mod corespunzător.

Dacă urmezi această dietă poți experimenta simptome precum oboseală, slăbiciune musculară și probleme digestive.

Având în vedere consumul restricționat de alimente, dieta keto poate duce la dezechilibre nutriționale. Dintr-un astfel de plan alimentar poate fi dificil să obții o cantitate suficientă de nutrienți esențiali.

Înainte de a începe dieta ketogenica, este important să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a te asigura că acest plan alimentar este potrivit pentru ține și pentru a primi sfaturi personalizate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`