Poluarea aerului are legătură cu creșterea rezistenței la antibiotice care pune în pericol sănătatea umană

Poluarea aerului are legătură cu creșterea rezistenței la antibiotice care pune în pericol sănătatea umană
Imagine de la un protest din București. Oamenii au cerut măsuri pentru protejarea mediului și a calității aerului. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Poluarea aerului contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice care reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană la nivel mondial, sugerează un studiu global.

Nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistență la antibiotice

Analiza, care utilizează date din peste 100 de țări pe parcursul a aproape două decenii, indică faptul că poluarea atmosferică crescută este legată de creșterea rezistenței la antibiotice în fiecare țară și continent.

De asemenea, studiul sugerează că legătura dintre cele două s-a consolidat în timp, creșterea nivelului de poluare a aerului coincizând cu creșteri mai mari ale rezistenței la antibiotice.

„Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistență la antibiotice”, au scris cercetătorii din China și Marea Britanie. „Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistența la antibiotice la nivel global.” Concluziile lor sunt publicate în revista Lancet Planetary Health.

Rezistența la antibiotice este una dintre amenințările cu cea mai rapidă creștere la adresa sănătății globale. Ea poate afecta persoane de orice vârstă din orice țară și ucide deja 1,3 milioane de oameni pe an, potrivit estimărilor.

Principalii factori determinanți sunt în continuare utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor, care sunt folosite pentru a trata infecțiile. Dar studiul sugerează că problema este agravată de creșterea nivelului de poluare a aerului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`