Consecințele topirii ghețarilor din Alaska. Casele s-au prăbușit, după ce apa a erodat malurile

Consecințele topirii ghețarilor din Alaska. Casele s-au prăbușit, după ce apa a erodat malurile
Sursa foto: Pixabay

Mai multe case s-au prăbușit după ce râurile au erodat malurile. Într-o locuință prăbușită, singurul noroc a fost că nu se afla nimeni. Autoritățile locale au ordonat, înainte ca apa să distrugă casele, evacuarea străzii.

În 27 de ani nu vor mai exista ghețari

Topirea ghețarilor a avut loc și anul trecut, iar climatologii avertizează că aceștia vor dispărea peste 27 de ani din cauza încălzirii globale, conform observatornews.

Din cauza gazelor cu efect de seră, topirea ghețarilor este un fenomen care nu poate fi oprit, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.

„Partida este deja pierdută pentru gheţari, deoarece concentraţia de CO2 este deja foarte ridicată iar creşterea nivelului mării va continua probabil mii de ani de acum înainte”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Fenomenul nici nu va putea fi oprit decât dacă „creăm o modalitate de a elimina CO2 din atmosferă”, a adăugat el.

Pe parcursul unui an de zile, din octombrie 2021 până în octombrie 2022, ghețarii au pierdut grosimea de 1,3 metri, fiind mai mare decât media ultimilor zece ani. Începând din anul 1970 până în prezent, pierderea grosimii este de circa 30 de metri.

Ghețarii din Europa, aproape inexistenți

Alpii din Europa au suferit și ei topirea ghețarilor din cauza schimbărilor de temperatură și a fenomenelor extreme. Iarna a nins puțin, apoi a sosit praful saharian, în martie 2022, iar între luna mai și septembrie au fost temperature ridicate.

Ghețarii elevețieni au pierdut 6% din volumul de gheață într-un an, din 2021 până în 2022, comparativ cu o tremie, din 2001 până în 2022. Pentru prima data în istorie, niciun strat de zăpada nu a rezistat căldurii din timpul verii, astfel că nu s-au creat ghețari.

Nici apa mării nu are parte de o situație mai bună. Creșterea nivelului s-a dublat din 1993 și temperaturile oceanelor au atins niveluri record.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi