Mai multe case s-au prăbușit după ce râurile au erodat malurile. Într-o locuință prăbușită, singurul noroc a fost că nu se afla nimeni. Autoritățile locale au ordonat, înainte ca apa să distrugă casele, evacuarea străzii.
Topirea ghețarilor a avut loc și anul trecut, iar climatologii avertizează că aceștia vor dispărea peste 27 de ani din cauza încălzirii globale, conform observatornews.
Din cauza gazelor cu efect de seră, topirea ghețarilor este un fenomen care nu poate fi oprit, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.
„Partida este deja pierdută pentru gheţari, deoarece concentraţia de CO2 este deja foarte ridicată iar creşterea nivelului mării va continua probabil mii de ani de acum înainte”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
Fenomenul nici nu va putea fi oprit decât dacă „creăm o modalitate de a elimina CO2 din atmosferă”, a adăugat el.
Pe parcursul unui an de zile, din octombrie 2021 până în octombrie 2022, ghețarii au pierdut grosimea de 1,3 metri, fiind mai mare decât media ultimilor zece ani. Începând din anul 1970 până în prezent, pierderea grosimii este de circa 30 de metri.
Alpii din Europa au suferit și ei topirea ghețarilor din cauza schimbărilor de temperatură și a fenomenelor extreme. Iarna a nins puțin, apoi a sosit praful saharian, în martie 2022, iar între luna mai și septembrie au fost temperature ridicate.
Ghețarii elevețieni au pierdut 6% din volumul de gheață într-un an, din 2021 până în 2022, comparativ cu o tremie, din 2001 până în 2022. Pentru prima data în istorie, niciun strat de zăpada nu a rezistat căldurii din timpul verii, astfel că nu s-au creat ghețari.
Nici apa mării nu are parte de o situație mai bună. Creșterea nivelului s-a dublat din 1993 și temperaturile oceanelor au atins niveluri record.