Consecințele topirii ghețarilor din Alaska. Casele s-au prăbușit, după ce apa a erodat malurile

Consecințele topirii ghețarilor din Alaska. Casele s-au prăbușit, după ce apa a erodat malurile
Sursa foto: Pixabay

Mai multe case s-au prăbușit după ce râurile au erodat malurile. Într-o locuință prăbușită, singurul noroc a fost că nu se afla nimeni. Autoritățile locale au ordonat, înainte ca apa să distrugă casele, evacuarea străzii.

În 27 de ani nu vor mai exista ghețari

Topirea ghețarilor a avut loc și anul trecut, iar climatologii avertizează că aceștia vor dispărea peste 27 de ani din cauza încălzirii globale, conform observatornews.

Din cauza gazelor cu efect de seră, topirea ghețarilor este un fenomen care nu poate fi oprit, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.

„Partida este deja pierdută pentru gheţari, deoarece concentraţia de CO2 este deja foarte ridicată iar creşterea nivelului mării va continua probabil mii de ani de acum înainte”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Fenomenul nici nu va putea fi oprit decât dacă „creăm o modalitate de a elimina CO2 din atmosferă”, a adăugat el.

Pe parcursul unui an de zile, din octombrie 2021 până în octombrie 2022, ghețarii au pierdut grosimea de 1,3 metri, fiind mai mare decât media ultimilor zece ani. Începând din anul 1970 până în prezent, pierderea grosimii este de circa 30 de metri.

Ghețarii din Europa, aproape inexistenți

Alpii din Europa au suferit și ei topirea ghețarilor din cauza schimbărilor de temperatură și a fenomenelor extreme. Iarna a nins puțin, apoi a sosit praful saharian, în martie 2022, iar între luna mai și septembrie au fost temperature ridicate.

Ghețarii elevețieni au pierdut 6% din volumul de gheață într-un an, din 2021 până în 2022, comparativ cu o tremie, din 2001 până în 2022. Pentru prima data în istorie, niciun strat de zăpada nu a rezistat căldurii din timpul verii, astfel că nu s-au creat ghețari.

Nici apa mării nu are parte de o situație mai bună. Creșterea nivelului s-a dublat din 1993 și temperaturile oceanelor au atins niveluri record.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)