„E prima reformă reală în ce priveşte sistemul bugetar. E prima oară când un guvern al României îşi asumă o astfel de abordare” – a declarat premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, într-o conferință comună cu Marcel Boloș (PNL), ministru de Finanțe, în care au fost prezentate o parte din măsurile menite să facă rost de bani pentru acoperirea găurii din buget.
Dar cât de „reală” e această reformă? Un exemplu e dat de deputatul USR Cristian Seidler.
Una dintre măsurile din acest pachet vizează reducerea cu 20% a numărului de secretari de stat. Asta înseamnă că din 200 vor mai rămâne 160. Reforma e așa cutremurătoare și zguduitoare că la final vor rămâne de două ori mai mulți secretari de stat decât în timpul guvernării din care USR a făcut parte, a explicat Seidler.
Dar minciuna nu e singurul lucru pe care USR îl reproșează premieruului Ciolacu și colegilor lui din coaliția de guvernare. USR mai acuză că Guvernul PSD-PNL nu intenționează, în fapt, să reducă din cheltuielile aberante ale statului, deci întreaga povară a acoperirii deficitului bugetar va cădea tot pe umerii românilor, prin taxe și impozite mai mari. Asta deși golul din buget e consecința proastei guvernări, nu e din vina oamenilor.
Totodată, USR-iștii mai remarcă faptul că Guvernul Ciolacu se laudă cu reforma administrativă când fix PSD-iștii și PNL-iștii au fost cei care și-au angajat pilele și clientela de partid de am ajuns să avem un aparat de stat mamut.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
„Aduc aminte că, de exmeplu, ministrul Economiei Năsui (vicepreședinte USR, ministru în Guvernarea Cîțu) a dat afară toți atașații pe probleme de turism care tăiau frunze la câini și a dat afară de la companiile de stat toți însărcinații cu privatizarea care erau pe funcții de 20 de ani și nu făceau nimic și când îi dădea afară, sunau telefoanele la greu de la PSD și PNL, să nu le dăm oamenii afară că na… funcțiile alea sunt bine plătită și-s oamenii lor.
Dacă vă uitați pe rapoartele guvernului cu numărul de angajați între momentul intrării USR la guvernare și momentul ieșirii USR de la guvernare, cifra a scăzut, deci când a ieșit USR de la guvernare erau mai puțini angajați în statul român decât când a intrat.
Aveți 200 de secretari de stat azi în Guvern și s-a promis reducerea lor cu 20%, adică veți rămâne până la finalul anului, nu așa brusc și dintr-odată să nu-i deranjați, cu 160 de secretari de stat. În Guvernul Cîțu, din care a făcut parte USR, au fost 80 de secretari de stat, deci veți face o reducere încât vor fi de două ori mai mulți decât în timpul guvernării din care făcea parte USR”, a declarat deputatul Cristian Seidler, adresându-i-se social-democratului Dan Cristian Popescu.