Raport: Medicii din România sunt distribuiți inegal / În sudul țării, un medic trebuie să aibă grijă de 10.000 de pacienți

Raport: Medicii din România sunt distribuiți inegal / În sudul țării, un medic trebuie să aibă grijă de 10.000 de pacienți
Sursa foto: Shutterstock

Studiile realizate în ultima vreme arată că România nu duce neapărat lipsă de medici, dar că aceștia sunt distribuiți inegal. Cele mai mari dezechilibre sunt în județele din sudul țării, acolo unde nu există nici măcar un medic la 10 mii de pacienți, relatează Euronews.ro.

Medicii din România lipsesc cu precădere din sudul țării

Jumătate dintre toți medicii din România lucrează în București și în alte 5 județe – Dolj, Cluj, Timiș, Mureș și Iași. Restul de aproximativ 20 de mii de medici lucrează în celelalte 36 de județe, din cauza migrației către orașele mari, potrivit unui raport.

Cei mai puțini medici se află în Călărași, Dâmbovița și Teleorman, scrie Euronews.

Deși țara noastră formează medici, anual pleacă din țară aproximativ 1.000 dintre aceștia și lasă un gol care e aproape imposibil de umplut. Studiul, realizat de Colegiul Medicilor din România, arată că 6 din 10 medici cu vârste de până în 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`