Ucraina aplică lovituri chirurgicale în Federația Rusă, cu un impact în primul rând psihologic, dar nu putem vorbi de o întoarcere a războiului în sine în Federația Rusă, a explicat gl. (r) Virgil Bălăceanu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
El a explicat că aceste atacuri ucrainene de pe teritoriul rusesc au „un impact psihologic asupra populației ruse și asupra liderilor, până la urmă, pentru că asta demonstrează că Rusia în anumite puncte rămâne vulnerabilă”.
„Ultimul atac, am văzut și o precizie destul de mare, lovind locurile în care își mai desfășoară activitatea Ministerul economiei. Ceea ce mă surprinde este faptul că rușii nu vin cu date concrete despre cel fel de drone este vorba. Sunt drone care pot fi lansate de pe teritoriul Ucrainei? Sunt drone care se lansează de pe teritoriul Federației Ruse? Lucrurile s-ar complicat și mai mult, pentru că atunci ar fi lansate de pe propriul tău teritoriu și este clar că nu ai un control asupra propriului tău teritoriu”, a adăugat Virgil Bălăceanu.
„Însă nu putem vorbi de o întoarcere a războiului în sine în Federația Rusă. El rămâne încă în zona de sud-est, aici va trebui să facem o analiză a cui ar fi posibila «victorie». Este greu să vorbim de o victorie de ambele părți”, a adăugat generalul român.
„Ucraina aplică aceste lovituri punctuale, chirurgicale, cum erau ele denumite, cu un anumit impact. În primul rând, impactul, repet, este legat de o psihologie colectivă – iată, Rusia nu este sigură, Rusia nu are un sistem de identificare a celor care lansează, a locurilor în care se lansează, și mai ales un sistem de apărare antiaeriană antirachetă, antidronă, până la urmă, ei fiind specializați în războiul împotriva dronelor, pentru că au succes în teatrul de operații din sud-estul Ucrainei din punctul acesta de vedere”, a mai spus el.