Un artist portughez a întins un covor de bancnote pentru a atrage atenția asupra costurilor vizitei Papei

Un artist portughez a întins un covor de bancnote pentru a atrage atenția asupra costurilor vizitei Papei
Estimările oficiale din ianuarie arătau că evenimentul va costa 161 de milioane de euro, care vor fi plătite de guvern, de Biserica Catolică, de consiliul municipal din Lisabona și de orașul Loures din apropiere, sursă foto: Instagram

Celebrul artist de stradă portughez, Bordalo II, a pătruns într-un local din Lisabona unde Papa Francisc va celebra o slujbă săptămâna viitoare și a desfășurat un covor imens de bancnote supradimensionate pentru a critica cât de mult a cheltuie statul pentru acest eveniment.

Artistul a criticat statul portughez pentru suma cheltuită cu ocazia viitei Papei, în plină inflație

Papa Francisc se va deplasa la Lisabona în perioada 2-6 august pentru a participa la întâlnirea globală a tinerilor catolici de la Ziua Mondială a Tineretului, care se așteaptă să reunească sute de mii de pelerini.

Bordalo II, cunoscut pentru operele sale de artă politică realizate adesea din gunoaie, a împărtășit imagini și videoclipuri cu covorul, pe care se aflau bancnote uriașe de 500 de euro, care a fost derulat joi pe scările locației, într-un protest pe care l-a descris ca fiind „defilarea rușinii”.

„În momentul în care mulți oameni se luptă să-și păstree casele, munca și demnitatea, fonduri publice în valoare de milioane de euro au fost investite pentru a sponsoriza turneul (papal)”, a scris pe Instagram artistul, al cărui nume real este Artur Bordalo.

Estimările oficiale din ianuarie arătau că evenimentul va costa 161 de milioane de euro, care vor fi plătite de guvern, de Biserica Catolică, de consiliul municipal din Lisabona și de orașul Loures din apropiere.

O serie de personalități publice și politicieni au criticat statul portughez pentru partea sa de cheltuieli, pe care guvernul a estimat-o la 30 de milioane de euro în ianuarie, în timp ce milioane de portughezi se confruntă cu o inflație galopantă.

La începutul acestui an, criticile puternice au forțat consiliul municipal din Lisabona să reducă cheltuielile planificate pentru un altar pentru ca Francisc să celebreze o slujbă la 2,9 milioane de euro de la peste 5 milioane de euro.

Întrebat despre covorul lui Bordalo II, primarul Lisabonei, Carlos Moedas, a declarat reporterilor că artistul și-a folosit vocea pentru a-și exprima îngrijorarea și că astfel de proteste sunt normale pentru aceste evenimente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`