Determinată de intersele economice, China își consolidează prezența militară în Africa

Determinată de intersele economice, China își consolidează prezența militară în Africa
Foto: people.cn

Interesele economice îndeamnă China să își consolideze prezența militară în Africa, notează dw.de. Potrivit experților, Beijingul ar putea să facă schimbări majore în politica externă și să se distanțeze de politica de neimplicare referitoare la intervenția militară pe continent.

China a menținut întotdeauna o politică de non-intervenție în țările care găzduiau baze militare, dar acest lucru s-ar putea schimba treptat.

De-a lungul istoriei, China a furnizat țărilor aficane asistență militară din umbră, sub formă de arme și antrenamente, ceea ce a ajutat aceste state să lupte împotriva puterilor coloniale. Printre aceste țări se numără Zimbabwe, Mozambique, Algeria și Angola.

Acum, un centru logistic naval al Chinei ar urma să fie construit în Djibouti, în Cornul Africii, lucru care a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Beijingul să încerce să construiască baze militare peste mări în viitor.

China a susținut în mod constant că nu plănuiește că creeze baze militare străine. De altfel, Beijinul a precizat că plasarea de facilități militare în Cornul Africii nu este similară cu bazele militare menținute de SUA și Franța.

Potrivit experților, creșterea intereselor economice și diplomatice ale Chinei în Africa este un motiv puternic pentru întărirea prezenței militare de pe continent.

În urmă cu o săptămână, la Forumul privind cooperarea China-Africa (FOCAC), reprezentanții Chinei au vorbit despre un pachet de 60 de milioane de dolari destinat dezvoltării continentului african.

În Sudanul de Sud, China are 700 de soldați care participă la o misiune ONU de menținere a păcii. Aproximativ 5% din importurile de petrol ale Chinei provind din Sudanul de Sud.

”Toate operațiunile de pace la care participă forțele chineze au la bază invitații ale ONU. Prezența militară a Chinei în Africa este foarte slabă”, a declarat Liu Hongwu, director al Institutului de Studii Africane de la Universitatea Zhejiang din China. 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`