Oamenii de știință au creat muște capabile să se reproducă fără mascul

Oamenii de știință au creat muște capabile să se reproducă fără mascul

Oamenii de știință au anunțat vineri că au modificat genetic femele de muște de fructe care pot avea urmași fără a avea nevoie de un mascul, marcând astfel prima dată când „nașterea virgină” a fost indusă.

Această trăsătură poate fi transmisă din generație în generație

Descendenții muștelor au fost, de asemenea, capabili să se reproducă fără să se împerecheze, arătând că această trăsătură poate fi transmisă din generație în generație, într-o altă premieră dezvăluită într-un studiu publicat în revista Current Biology, citat de AP.

Nașterea virgină, numită și partenogeneză, este rară, dar nu nemaiauzită în regnul animal.
Femelele unor animale care depun ouă – cum ar fi șopârlele și păsările – sunt capabile să nască fără să se împerecheze, de obicei mai târziu în viață, atunci când nu sunt disponibili masculi.

„Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei pe cale sexuală: musca de fructe Drosophila melanogaster”, a precizat Universitatea Cambridge.

Oamenii de știință au dezvăluit luna trecută că o femelă crocodil dintr-o grădină zoologică din Costa Rica, care nu a fost niciodată în apropierea unui mascul, a depus un ou care conținea un făt complet format, prima naștere virgină înregistrată pentru o reptilă.

Reproducerea sexuată presupune, de obicei, ca ovulul unei femele să fie fecundat de sperma unui mascul.

Dar în cazul partenogenezei, femela dezvoltă singură ovulul într-un embrion.
Musca, care se reproduce în mod normal pe cale sexuală, este unul dintre cele mai studiate insecte pentru cercetarea genetică, ceea ce înseamnă că cercetătorii au putut profita de cunoștințele acumulate de-a lungul a peste un secol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`