Un satelit britanic se va prăbuși pe Terra / Unde vor ajunge fragmentele desprinse din Aeolus

Un satelit britanic se va prăbuși pe Terra / Unde vor ajunge fragmentele desprinse din Aeolus
Sursa foto: news.sky.com

Aeolus, un satelit britanic construit sub coordonarea Agenţiei Spaţiale Europene, se va prăbuşi vineri pe Terra, la finalul misiunii sale inovatoare ce a constat în alcătuirea unei hărţi a dinamicii vântului pe planeta noastră, informează BBC.

Ce misiune a avut Aeolus

Satelitul Aeolus are la bordul său un dispozitiv care trimite din spaţiu raze laser spre atmosfera Pământului pentru a monitoriza mişcările de aer în orice punct de pe Terra, la fiecare altitudine şi la nivel global.

Observaţiile inovatoare făcute de Aeolus s-au dovedit a fi de mare ajutor pentru prognozele meteorologice pe termen mediu. Satelitul a monitorizat comportamentele vânturilor ce ar putea contribui la identificarea unor tipare meteorologice cu mai multe zile înainte de apariţia acestora. De asemenea, satelitul a îmbunătăţit cunoştinţele despre uragane şi despre felul în care cenuşa vulcanică se deplasează în atmosfera înaltă a Pământului, potrivit Știrileprotv.ro.

Satelitul se va prăbuşi, vineri, pe Terra, la finalul misiunii sale inovatoare.

Prăbușirea satelitului nu poate fi controlată

Aeolus este un satelit cu o greutate de peste o tonă. Sistemul său de propulsie este prea slab pentru a controla în întregime coborârea spre zona de prăbuşire, iar până la 20% din structura sa va supravieţui cel mai probabil până la impactul cu suprafaţa Pământului.

În schimb, inginerii de la ESA au petrecut această săptămână lucrând la o „reintrare asistată” în atmosfera terestră. Ei i-au transmis satelitului comanda de a-şi scădea altitudinea printr-o serie de manevre, iar ultima dintre ele, care va fi executată vineri, ar trebui să îl aducă pe Aeolus la altitudinea de 120 de kilometri.

Unde vor ajunge fragmentele desprinse din Aeolus

„Ne aşteptăm ca satelitul să reintre în atmosferă undeva deasupra Oceanului Atlantic şi să se deplaseze pe direcţia sud-nord”, a declarat directoarea de operaţiuni Isabel Rojo, pentru BBC News.

Fragmentele desprinse din Aeolus care vor ajunge la suprafaţa oceanului vor conţine probabil elemente din telescopul din grafit al satelitului şi din rezervorul său de combustibil. Dar, ţinând cont de vastitatea Oceanului Atlantic, riscul pentru oamenii de la sol este minimal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`