În Alba Iulia, sub o fostă tipografie din zona în care urmează să fie construit un hotel, arheologii au făcut o descoperire uluitoare: trei schelete umane, inclusiv unul de copil.
Cele trei schelete aparțin perioadei medievale și pentru a obține informații detaliate despre defuncți, este necesară o corelare între datele descoperite în teren și rezultatele analizelor antropologice.
Descoperirile recente reprezintă o confirmare suplimentară a faptului că în vechile așezări urbane romane s-au adăpostit comunități umane care, deși au trăit o existență mult mai modestă și mai puțin spectaculoasă, au avut o importanță la fel de semnificativă.
„În cazul resturilor osteologice ale unui copil, contextul arheologic a trecut prin mai multe etape de cercetare arheologică, o echipă de voluntari din Marea Britanie participând la toate aceste faze începând cu identificarea, curățarea, fotografierea, înregistrarea fișei de context, precum si recoltarea oaselor și flotarea solului din mormânt”, a declarat Andrei Iosif Buta, arheolog în colectivul de cercetare Altip pentru Alba 24.